Fest i kvarteret Bica, det är bara att klättra uppför de branta gränderna. Musiker under en gratis utomhuskonsert i Jardim da Torre de Belém. Spårvagnarna är bra färdmedel för besökaren och en av Lissabons mest kända symboler. Inget besök i Lissabon är komplett utan en kaffe vid utsiktspunkten Porto do Sol. Torre de Belém, Lissabons lättigenkännliga borg, utsågs 1983 till ett världsarv av Unesco.

Lissabon har själen i behåll

Andreas Phil/TT -
Den portugisiska huvudstaden tycks vara på väg mot en ny storhetstid. I ett av årets trendigaste resmål lever traditionerna samtidigt kvar.

– Bättre i verkligheten, mycket bättre i verkligheten!

Det är åsikten jag får av två turistande kinesiska tjejer som just sett Lissabons berömda sagoslott, Torre de Belém, för första gången.

Jag är böjd att hålla med. Inte bara slottet självt med sin lättigenkännliga position ute i havet, stimulerar fantasin. Även den gröna slottsparken Jardim da Torre de Belém med sina små bodar med glass, kaffe, vin och petiscos (portugisiska tapas) välkomnar. Just för tillfället, det är söndag, är parken full med folk som slagit sig ned i gröngräset för att lyssna på en gratis musikfestival.

Belém måste vara en av världens mest inbjudande förstäder. En gång en egen stad, nu en lockande förlängning av Lissabon. Mitt i orten ligger Centro Cultural Belém vägg i vägg med det moderna konstmuseet Berardo, nästan okänt i Nordeuropa men i klass med ett Tate eller Guggenheim. Strax intill finns klostret och världsarvet Mosteiro­ dos Jerónimos i en storslagen byggnad från 1400-talet.

Jag tar ett skramlande lokaltåg tillbaka till Lissabon medan den lågt stående solen silas genom de dammiga tågfönstren. Staden har blivit alltmer inne att åka till. Samtidigt finns en känsla av något urgammalt och tidlöst över många av stadens miljöer.

– Det spelar ingen roll hur många nya intryck vi tagit in på senare år. Staden fortsätter att vara densamma, säger Carma Botolha, på portugisiska turistbyrån.

Det traditionsenliga gäller inte minst Lissabons bestånd av historiskt anrika butiker. Det är som om staden inte var hemma när de moderna tiderna knackade på dörren och hade med sig stormarknader, shoppinggallerior och internationella märkesaffärer.

I Lissabon finns många butiker som i dag framstår som ett slags levande museer. Jag tänker inte minst på världens äldsta bokhandel, Bertrand, som öppnade 1734. Eller butiken Comur, som säljer sin konserverade ål i så vackra askar att man mycket väl kan köpa en bara för förpackningens skull.

Att topografi och höjdskillnader betyder mer här än i de flesta andra städer är välbekant. Jag prövar att ta spårvagn 15 och kommer inte till himlen men åtminstone till Porto do Sol, stadens mest berömda utsiktspunkt. Att låta ansiktet smekas av atlantvindar uppe vid Porto do Sol med myllret av röda hustak och havet i klarturkos ton nedanför är en obligatorisk upplevelse.

Promenaden till det moriska medeltidsfortet Sao Jorge tillhör också grundkursen. Utsikterna här är ännu bättre, nästan orimligt vackra och äntligen får man den där större överblicken som Lissabons bergochdalbane-miljöer fått en att längta till.

Man vore inte i Portugal om det inte låg en liten, nästan mikroskopisk vinbar uppe vid borgens utsiktsterrasser. Några få men väl utvalda etiketter erbjuds tillsammans med oemotståndliga försäljningsargument.

– En utsikt utan vin är inget att ha, trugar damen i baren. Jag lovar att du får min bästa sort till mitt bästa pris. Rött eller vitt?

På väg hem samma kväll ­råkar jag hitta en nästan vertikalt lutande gränd med girlanger och en skylt som pekar uppåt: det är fest i kvarteret Bica.

Någonstans där ovanför ­letar jag mig fram till ett miniatyrtorg med ett par träd och en liten scen där det pågår en fado-konsert. En äldre sångerska ackompanjeras av tre allvarliga musiker. Portvin säljs för några få euro i de små barerna runtom. Fyra tanter lutar sig på staketen medan kvarterets ungdomar, betydligt bekvämare av sig, följer konserten sittande på spårvagnsspåren.

Sången, sorgsen och stor, lyfter mellan husväggarna. För mig känns den ljumna skymningen förtrollad. För Lissabon, en stad med sin själ i behåll, är det mer eller mindre bara en vanlig söndagskväll.

Lissabon

 • Allmänt: Lissabon grundades kring år 1200 f Kr av feniciska handelsmän och är tillsammans med spanska Cadiz västeuropas äldsta stad. För en levande beskrivning av stadens historia rekommenderas museet Lisbon Story på stora torget Praça do Comércio.
 • Antal invånare: 550 000 invånare i den centrala staden, 2,8 miljoner i hela cityområdet.
 • Prisnivå: Fortfarande en av Europas billigaste huvudstäder och ett av skälen till att Lissabon nu börjar bli trendigt.
 • Att ta sig runt: Att åka spårvagn är ett måste i Lissabon. Även taxi är bekvämt när orken tagit slut i stadens branter. För längre sträckor har staden ett utmärkt nät med tunnelbana och pendeltåg.
 • Säsong: Mellan april och oktober kan man räkna med varma och sommarlika nattemperaturer. Vädret är överlag soligt under denna tid.

Sex anrika butiker

 • Comur: En av de vackraste affärer jag varit i. Och de säljer en enda vara, ål. Lätt att tro att de snygga burkarna innehåller en exklusiv parfym, men det är konserverad fisk.
 • Pastéis de Belém: Detta kafé har sedan öppnandet 1837 sålt den berömda ­kaneldoftande bakelsen ­Pastel de Nata, vars recept är superhemligt och bara säljs där. Bakelsen är med på The Guardians lista över världens godaste bakverk.
 • Viniportugal: Många butiker i Lissabon säljer bra portugisiska viner, men långtifrån alla ligger direkt på det historiska torget Praça do Comércio och har ett så brett sortiment som den här.
 • A Ginjinha Espinheira: Söt och stark, brukar den lokala körsbärslikören Ginja anses vara. Och omåttligt populär bland portugiserna. På A Ginjinha Espinheira har man sålt drycken efter eget recept sedan 1840.
 • Azevedo Rua: Vinhandlaren Azevedo Rua kom till Lissa­bon 1886 och startade då hattaffären som nu femte generationen Rua förvaltar. En mängd snygga klassiska hattmodeller för både herrar och damer till bra priser.
 • Bertrand: Livraria Bertrand är världens äldsta bokhandel som fortfarande är öppen. Den slog upp dörrarna 1732.
Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan