NyhetsbildZoom
Henrik Othman.

Så är det om det ser ut så

Henrik Othman -
Juha Sipilä har – igen – visat sig vara en usel krishanterare och uppenbart sakna kompetenta medierådgivare.

”Så är det om det ser ut så” skrev den italienska dramatikern Luigi Pirandello i en fras som gärna tillskrivs president Urho Kekkonen och som några gånger citerats också på denna plats.

Klokskapen i uttrycket har uppenbart inte gått upp för statsminister Juha Sipilä (C) som kämpar med att komma med hedern i behåll ur vad som kunde kallas Terrafamegate.

Fallet är pinsamt helt oavsett om – vilket till och med är sannolikt – justitiekanslern (JK) i sin granskning finner att Sipilä inte varit jävig eller förhindrad i att ta del då regeringen beslöt att skjuta till kapital för att trygga Terrafames (tidigare Talvivaara) verksamhet.

Det är det här det handlar om: Företaget Katera­ Steel, som ägs av nära släktingar (barn och kusiner) till Sipilä, har fått en beställning värd en halv miljon euro av det statsägda gruvbolaget Terra­fame som genom ett färskt beslut i regeringen avdelas 100 miljoner euro för extra kapitalisering av Terrafame Group.

Sipilä bedyrar att a) han inget har vetat om affären,­ b) beställningen skulle ha gjorts oavsett om regeringen­ beslutat om tilläggsfinansiering ­eller inte.

Sipiläs partikamrat, näringsminister Olli Rehn, stöttar sin statsminister. ”Min uppfattning är att det absolut inte fanns något problem med jäv. Jag är ansvarig minister och jag känner rätt så noga till Terrafames läge. Jag är övertygad om att stats­ministern inte kände till att Katera Steel skulle få en affärsuppgörelse eller ett entreprenadavtal, ­sade Rehn till Yles program Morgonettan på lör­dagen.”

Bland höga rättslärda går åsikterna isär.

Bland experter på förvaltningsrätt finns det ­både de som avfärdar farhågorna om jäv och de som ­anser att frågan måste utredas.

Det kan synas rakryggat av Sipilä att det är han själv som bett JK utreda jävsfrågan. ”Kan synas”, uttryckligen – hade det inte varit för att regeringen­ Sipiläs finansmininister, Samlingspartiets ord­förande Petteri Orpo hann tänka denna tanke högt flera timmar innan Sipilä meddelade om sin begäran.

Till saken hör att Sipilä från början inte tycks ha fattat vad affären handlar om och vilken sprängkraft den kan få.

I en blogguppdatering på fredagen, då Yle uppmärksammat kopplingarna, misstänkliggör han medier i allmänhet och Yle i synnerhet för osaklig hantering av hela ärendet.

Sipilä avfärdar i uppdateringen bestämt alla band mellan honom och det företag han tidigare ägt andelar i och som nu domineras av hans barn och andra­ släktingar.

Han kan inte acceptera att hans ”barn och släktingar dras ned i smutsen” för hans skull.

Sipilä har inte fattat den Pirandelloska maximen. ”Så är det om det ser ut så.”

Yles nyhet kom bara någon vecka efter att Sipilä väckt uppmärksamhet genom att i finska Yles nyheter med en Terrafame-mössa på huvudet prisa miraklet som gruvbolaget är på väg att genomgå.

Helt oavsett om Sipiläs kusiner (Iltalehti 29.11) ­inte har pratat med statsministern på tre år.

Hoppas i alla fall statsministern talar med sina barn.

Så här ser det ut:

• Ett bolag ägt av statsministern gör en affär på en halv miljon euro med Terrafame.

• Regeringen beviljar tilläggsfinansiering på 100 miljoner till Terrafame.

• Juha Sipilä står med en Terrafame-toppluva i tv-nyheterna och talar om mirakel.

• Yle gör en nyhet på kopplingen.

• Statsministern viftar bort hela affären och anklagar Yle för drev.

• Sipilä ber JK granska frågan först efter att finans­minister Orpo krävt samma sak.

Juha Sipilä har – igen – visat sig vara en usel krishanterare och uppenbart sakna kompetenta medie­rådgivare.

Sipilä hade alla chanser att lugna stormen redan­ från start genom att göra en pudel: ”Jag inser att det här ser illa ut och önskar att min familj hållit mig ­informerad. Jag har redan bett JK granska hanteringen, men försäkrar att jag bara handlat med landets bästa för ögonen. Jag noterar också att medierna gör sitt jobb som maktens vakthund”.

Ridå, och stormen hade blåst av.

Sedan kunde Sipilä ha ringt och läxat upp sina barn.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan