”Så är det om det ser ut så” skrev den italienska dramatikern Luigi Pirandello i en fras som gärna tillskrivs president Urho Kekkonen och som några gånger citerats också på denna plats.

Klokskapen i uttrycket har uppenbart inte gått upp för statsminister Juha Sipilä (C) som kämpar med att komma med hedern i behåll ur vad som kunde kallas Terrafamegate.

Fallet är pinsamt helt oavsett om – vilket till och med är sannolikt – justitiekanslern (JK) i sin granskning finner att Sipilä inte varit jävig eller förhindrad i att ta del då regeringen beslöt att skjuta till kapital för att trygga Terrafames (tidigare Talvivaara) verksamhet.

Det är det här det handlar om: Företaget Katera­ Steel, som ägs av nära släktingar (barn och kusiner) till Sipilä, har fått en beställning värd en halv miljon euro av det statsägda gruvbolaget Terra­fame som genom ett färskt beslut i regeringen avdelas 100 miljoner euro för extra kapitalisering av Terrafame Group.

Sipilä bedyrar att a) han inget har vetat om affären,­ b) beställningen skulle ha gjorts oavsett om regeringen­ beslutat om tilläggsfinansiering ­eller inte.

Sipiläs partikamrat, näringsminister Olli Rehn, stöttar sin statsminister. ”Min uppfattning är att det absolut inte fanns något problem med jäv. Jag är ansvarig minister och jag känner rätt så noga till Terrafames läge. Jag är övertygad om att stats­ministern inte kände till att Katera Steel skulle få en affärsuppgörelse eller ett entreprenadavtal, ­sade Rehn till Yles program Morgonettan på lör­dagen.”

Bland höga rättslärda går åsikterna isär.

Bland experter på förvaltningsrätt finns det ­både de som avfärdar farhågorna om jäv och de som ­anser att frågan måste utredas.

Det kan synas rakryggat av Sipilä att det är han själv som bett JK utreda jävsfrågan. ”Kan synas”, uttryckligen – hade det inte varit för att regeringen­ Sipiläs finansmininister, Samlingspartiets ord­förande Petteri Orpo hann tänka denna tanke högt flera timmar innan Sipilä meddelade om sin begäran.

Till saken hör att Sipilä från början inte tycks ha fattat vad affären handlar om och vilken sprängkraft den kan få.

I en blogguppdatering på fredagen, då Yle uppmärksammat kopplingarna, misstänkliggör han medier i allmänhet och Yle i synnerhet för osaklig hantering av hela ärendet.

Sipilä avfärdar i uppdateringen bestämt alla band mellan honom och det företag han tidigare ägt andelar i och som nu domineras av hans barn och andra­ släktingar.

Han kan inte acceptera att hans ”barn och släktingar dras ned i smutsen” för hans skull.

Sipilä har inte fattat den Pirandelloska maximen. ”Så är det om det ser ut så.”

Yles nyhet kom bara någon vecka efter att Sipilä väckt uppmärksamhet genom att i finska Yles nyheter med en Terrafame-mössa på huvudet prisa miraklet som gruvbolaget är på väg att genomgå.

Helt oavsett om Sipiläs kusiner (Iltalehti 29.11) ­inte har pratat med statsministern på tre år.

Hoppas i alla fall statsministern talar med sina barn.

Så här ser det ut:

• Ett bolag ägt av statsministern gör en affär på en halv miljon euro med Terrafame.

• Regeringen beviljar tilläggsfinansiering på 100 miljoner till Terrafame.

• Juha Sipilä står med en Terrafame-toppluva i tv-nyheterna och talar om mirakel.

• Yle gör en nyhet på kopplingen.

• Statsministern viftar bort hela affären och anklagar Yle för drev.

• Sipilä ber JK granska frågan först efter att finans­minister Orpo krävt samma sak.

Juha Sipilä har – igen – visat sig vara en usel krishanterare och uppenbart sakna kompetenta medie­rådgivare.

Sipilä hade alla chanser att lugna stormen redan­ från start genom att göra en pudel: ”Jag inser att det här ser illa ut och önskar att min familj hållit mig ­informerad. Jag har redan bett JK granska hanteringen, men försäkrar att jag bara handlat med landets bästa för ögonen. Jag noterar också att medierna gör sitt jobb som maktens vakthund”.

Ridå, och stormen hade blåst av.

Sedan kunde Sipilä ha ringt och läxat upp sina barn.