NyhetsbildZoom
Henrik Othman.

Trovärdighet på spel

Henrik Othman -
Statsminister Juha Sipilä C) har uppenbara svårigheter att hantera offentligheten. Affären kring företaget Katera Steel, som ägs av nära släktingar till Sipilä, antar allt märkligare proportioner.

Suomen Kuvalehti skriver på sin webbplats (30/11) att Yles ledning på fredag kväll gav sina redaktioner order om locket på efter att statsministern skrivit ett tiotal mejl till redaktören som skrev den ursprungliga artikeln och även mejlat Yles ansvarige chefredaktör Atte Jääskeläinen. I det upprörda mejlet uttryckte Sipilä sin ilska över att Yle misstänkliggjort honom och hans familj och meddelade om sin totala brist på förtroende för Yle.

Jääskeläinen medger att han gett order om återhållsamhet och säger att saken fått för stora proportioner. Han förnekar ändå mycket bestämt att Sipiläs påstötningar inverkat på hans beslut.

Yle är inte regeringens nyhetskanal, utan ska som public service-bolag agera fritt gentemot makten. Även om JK:s granskning skulle fria Sipilä är frågetecknen ännu många.

Ett av de frågetecknen handlar tyvärr om Yles oberoende.

Ledningens agerande kastar en skugga över Yles oberoende.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan