NyhetsbildZoom
Wasaline. Foto: Mikael Nybacka

Rekordmånga åkte över Kvarken i fjol

Linn Övergaard -
Fjolåret blev ännu ett rekordår för Wasaline trots färre avgångar än under 2015.

Totalt steg 184 144 passagerare ombord på Wasa Express i fjol. Det innebär en ökning av passagerarmängden med 9,2 procent jämfört med 2015 då rederiet hade 168 557 passagerare.

Mängden passagerarfordon ökade med 10,4 procent medan antalet bussar ökade med 18,3 procent.

Fraktmetrar minskade med 7,2 procent och färjan transporterade 2,3 procent mindre ton frakt.

– Trots att vi hade 26 avgångar mindre än 2015 har vi lyckats öka vår marknadsandel i passagerartrafiken. Frakten påverkades dock negativt då vi var på varv hösten då det är högsäsong på fraktmarknaden. Men vi ser fram emot 2017 på fraktsidan då trafiken normaliserats utan planerade dockningar och många positiva signaler visar att konjunkturen svänger efter ett tufft fraktår. Redan under första veckan i januari har fraktmetrarna ökat med 17 procent och antalet fraktton ökade med 19 procent, säger Wasalines vd Peter Ståhlberg.

Det nya året har redan börjat bra enligt Ståhlberg.

– Vi har redan uppnått bokningssiffror på passagerarsidan som visar att ett nytt passagerarekord för januari kommer att nås.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan