NyhetsbildZoom
Donald Trump vill upphäva Barack Obamas härlsovrådsreform så fort som möjligt. "Vi måste agera. Obamacare har varit en katastrof", sade Trump till New York Times. Foto: Lehtikuva/AFP Photo/Don Emmert

Trump vill snabbt bli av med Obamacare

FNB -
USA:s tillträdande president Donald Trump säger att han vill häva president Barack Obamas hälsovårdsreform så fort som möjligt. Trump kommenterade sina planer för The New York Times.

Trump sade att kongressen bör upphäva reformen omedelbart och ersätta den med en ny hälsovårdslag så fort som möjligt.

– Vi måste agera. Obamacare har varit en katastrof, sade Trump till tidningen.

Han sade att kongressen bör rösta om att upphäva Obamacare "troligen i något skede nästa vecka" och en ersättande lag bör vara klar "mycket snabbt efteråt eller samtidigt".

Trump tillade att det inte är acceptabelt att Republikanerna häver Obamacare i kongressen och sedan använder flera år till att skissera upp en ny lag.


"Bör inte tas bokstavligt"

I praktiken skulle det vara en synnerligen stor utmaning om inte omöjligt att snabbt ersätta Obamacare med ett annat system. Obamacare trädde i kraft 2010 efter att den hade beretts i två år.

Republikanernas ledning har sagt att upphävningen av Obamacare är en av de frågor som partiet prioriterar högst. Partiet har dock inte lagt fram någon klar plan eller tidtabell för detta.

Trumps kommentarer väckte enligt CNN en del förvirring i Republikanernas led. Flera partimedlemmar konstaterade omedelbart att de tolkar Trumps kommentarer som mera bildliga än bokstavliga.

– Jag tror att han talade om koncept och jag godkänner hans koncept, sade Louisianasenatorn Bill Cassidy till CNN.

Cassidy tillade att medierna tolkade Trump bokstavligt, men inte på allvar medan Trumps anhängare tog Trump på allvar, men inte bokstavligt.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan