NyhetsbildZoom
Sebastian Tynkkynen står åtalad för hets mot folkgrupp. Foto: Lehtikuva/Eeva Riihelä

Dom i fallet Tynkkynen på måndag

FNB -
Trots att domen faller först på måndag fick rättegången där Sebastian Tynkkynen står åtalad för hets mot folkgrupp gott om publicitet redan under onsdagen.

Den före detta ordföranden i Sannfinländarnas ungdomsförbund valde att försvara sig själv och sände rättegången live på sin egen Facebooksida.

Åklagaren yrkar på böter för Tynkkynen och att de inlägg på Facebook som kan klassas som hets mot folkgrupp tas bort.

Tynkkynens försvar gick i huvudsak ut på att han inte är rasist och därmed inte kan göra sig skyldig till hets mot folkgrupp eller brott mot trosfrid, som han också står åtalad för. Tynkkynen konstaterade också att han tillhör en sexuell minoritet som troende inom islam inte godkänner. Därmed anser han sig ha rätt att kritisera ideologin.

I de Facebookinlägg som behandlas i rätten skrev Tynkkynen bland annat att islam är ett hot mot den västerländska livsstilen och kallade Muhammed för "pedofilprofet".

Enligt åklagaren har Tynkkynens inlägg varit rasistiska och innehållit hatretorik. De skyddas inte av yttrandefriheten och går inte heller att motivera på något annat sätt, uppgav åklagaren. I sin slutplädering konstaterade Tynkkynen att åklagaren jobbar mot yttrandefriheten. Tidvis gråtande förde han också fram att han har många utländska vänner och känner sig kränkt av att bli kallad rasist och främlingsfientlig.

Ett antal andra sannfinländska politiker har också åtalats för nätskriverier. Riksdagsledamoten Teuvo Hakkarainen dömdes till böter för hets mot folkgrupp för ungefär en vecka sedan.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan