NyhetsbildZoom
Statsminister Juha Sipilä accepterar inte några skärpningar av beskattningen av utdelningar. Foto: Arkiv/Lehtikuva/Markku Ulander

Sipilä kompletterade svar

FNB -
Statsminister Juha Sipilä (C) har kompletterat sitt svar till riksdagens justitieombudsman i fallet Terrafame.

Sipilä svarar JO att han utgående från en e-postfråga från tidningen Kansan Uutiset inte förstod att misstänka att Katera Steel skulle ha fått en beställning av Terrafame. Kansan Uutiset skickade frågan till Sipilä den 17 november. Regeringen beslöt om Terrafames tilläggsfinansiering den 18 november.

Enligt Sipilä fick han veta om beställningen först den 21 november.

Det är tredje gången som Sipilä svarar justitieombudsmannen. Sipilä har en gång tidigare kompletterat sitt svar på eget initiativ. Efter det ville justitieombudsmannen ännu ha en precisering av exakt när Sipilä fick veta om avtalet mellan Terrafame och Katera. Justitieombudsmannen frågade om Sipilä fick journalistens fråga den 17 eller 18 november.

Sipilä säger att han hade läst e-postmeddelandet från Kansan Uutiset på kvällen den 17 november.

– Av frågan framgick inte, och jag kunde inte misstänka, att det rörde sig om Terrafames beställning av Katera Steel Oy, skriver Sipilä i sitt svar.

Samma kväll skickade Sipilä ett meddelande till sina medarbetare. Där berättar han att placeringsbolaget Fortel Invest ägde fem procent av Katera Steel 2013 då Sipilä och hans hustru avstod från sitt ägande i placeringsbolaget. Han skrev till medarbetarna att han inte känner till eventuella ändringar i ägarstrukturen i Katera efter 2013. Han skrev också att han inte vet något om Kateras affärsverksamhet just nu.

Teuvo Pohjalainen, professor emeritus i straffrätt, tycker det verkar som om Sipiläs senaste svar inte har samma innehåll som de tidigare.

– Men det är ändå mycket svårt att utreda när han fått reda på något, säger Pohjolainen.

Detaljerad fråga

Mejlet som journalisten på Kansan Uutiset skickade ut den 17 november innehåller en lång fråga om vilka betydande företag Sipiläs närmaste krets har ägande i. I frågan ingår ett konstaterande om att två av Sipiläs kusiner tidigare varit majoritetsägare och att en av hans kusiner numera är vd för Katera Steel.

Sipilä bad i november justitiekanslern att utreda om han eventuellt varit jävig. Även riksdagens justitieombudsman har kontaktats i frågan och tänker göra en utredning.

Teuvo Pohjalainen tycker att Sipilä borde vara mer försiktig och noggrann för att undvika misstankar om jäv.

– Han borde ha utrett sina barns, närmaste släktingars och sina morbröders/farbröders affärsverksamhet och hur mycket de är med i vilka företag, säger Pohjolainen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan