Mats Löfberg har tävlat med isjakt sedan början av 90-talet. Krockar är vanliga i sporten, men sällan vid höga hastigheter. Men i fredags hade han tur i oturen när han kolliderade med en annan isjakt i EM-tävlingarna i Sverige.

– Vi var uppe i ungefär 40 knop, så vi krockade i runt 80 kilometer i timmen. Vi hade tur att ingen skadade sig i olyckan, säger Löfberg.

Han berättar att han såg motståndaren komma in och visste att de skulle åka nära varandra. Löfberg räknade med att hans motståndare skulle väja, men han gjorde inte det tillräckligt tidigt.

– Jag kom i en situation där jag inte visste hur jag skulle väja. Krocken var brutal, säger han.

Löfberg lyckades fånga hela händelseförloppet på video.

– De som krockade med oss hade fått en bra vindby och ville utnyttja den. När man får bra lyft vill man försöka hålla det så länge som möjligt. De visste nog vad de höll på med, han som styrde har tävlat i femtio år, säger Löfberg.

Alla fyra personer i de två isjakterna klarade sig oskadda ur olyckan. Däremot hade alla inte lika mycket tur under tävlingarna.

– I videon jag filmade ser man i bakgrunden ett lag från Nederländerna och ett lag från Polen som krockat. De hade inte lika mycket tur som vi hade, polackerna måste föras till sjukhus, säger Löfberg.

Han berättar att olyckor är nära till hands ifall man inte är fullt koncentrerad under tävlingarna.

– Jag har själv gjort fel någon gång och allt som behövs är två sekunders hjärnsläpp, säger Löfberg.

I tävlingarna i fredags deltog 36 isjakter från 7 länder. Tävlingarna blev utan resultat på grund av olyckorna.