NyhetsbildZoom
Strejken påverkar flygtrafiken från både Vasa och Kronoby. Foto: Arkiv/Seppo Lammi

Luftfartsunionen i strejk - så drabbas Vasa och Kronoby

Björn Bredbacka/Christine Smedberg-FNB -
Både Kronoby och Vasa flygplats påverkas när Finnair tvingas ställa in en tredjedel av sina flyg på fredag.

Luftfartsunionens (IAU) strejk blir av i morgon, fredag eftersom medlingsförsöket i dag inte gav resultat, uppger riksförlikningsmannen Minna Helle. Strejken på fredag pågår klockan 15–19.

Medlingen fortsätter på måndag klockan 10, uppger Helle på sin webbplats.


Helle beskriver läget som ovanligt allvarligt. Parterna är så långt från varandra att det inte fanns några förutsättningar för ett medlingsbud. 

– Tvisten handlar om vilket kollektivavtal som Airpro ska använda för personalen inom marktjänsterna: Ska det vara det företagsbaserade kollektivet för Airpro som hittills har tillämpats eller ska det vara det allmänbindande kollektivavtalet för tjänster inom flygtrafiken. Tvisten är principiell, en antingen eller-fråga för bägge parter, konstaterar Helle.


Kom i tid till flygplatsen

Även om strejken inleds först klockan 15 uppmanas passagerarna komma i god tid till flygplatsen redan från morgonen. Man bör också vara förberedd på förseningar under dagen, både på Helsingfors-Vanda och på övriga flygplatser. Finavia uppger att man tillsammans med de övriga flygtrafikaktörerna strävar efter att strejken ska påverka passagerarna så lite som möjligt.

Passagerarna uppmanas följa det egna flygbolagets information och anvisningar.

Under strejktiden ordnas inga kritiska marktjänster eller så finns de bara i begränsad utsträckning. 

Läs mera på Finavias webbplats.


Cirka hundra inställda Finnair-flyg

Finnair meddelade redan innan medlingen hade avslutats i dag att bolaget ställer in cirka 100 flyg i morgon på grund av strejken. Det är en tredjedel av bolagets flyg på fredag. Finnairs operativa chef Jaakko Schildt uppger att strejken mellan klockan 15–19 berör hela den inhemska flygtrafiken, en stor del av Europaflygen och ett fjärrflyg. Dessutom kommer avgångstiden för vissa flyg att ändras så att de kan genomföras utanför strejktiden. Bolaget uppger att det kommunicerar med sina kunder via webben, sms och e-post.

– Det här trasslar till resplanerna för tusentals kunder. Vi är verkligen ledsna över detta, säger Schildt.

Finnair är inte part i tvisten.


Så påverkas flyg till och från Vasa och Kronoby

Även Finnairs flyg till och från Vasa och Kronoby påverkas under fredagen. Från Vasa är tre avgångar till Helsingfors inställda. Det handlar om AY324, AY326 och AY316. Dessutom är AY323, AY325 och AY315 från Helsingfors till Vasa inhiberade. Mellan Kronoby och Helsingfors är fyra flyg inställda: AY594 och AY596 till Helsingfors samt AY323 och AY323 från Helsingfors inhiberas.

Här kan du se Finnairs lista på alla inställda flyg

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan