NyhetsbildZoom
Jouni Aura och Rathan Kumar är grundarna till företagsidén bakom Lively Air. De funderade vad som gör Finland unikt och insåg att det är den rena luften i landet. Foto: Lively Air

Österbottniskt företag säljer luft på burk

Linn Övergaard -
I stället för ett vykort eller en kylskåpsmagnet – hur låter det med en burk med luft som resesouvenir? Företaget Lively Air i Norinkylä i Östermark satsar på att sälja ren, finländsk luft på burk.

Idén till företaget Lively Air kom till i fjol då Jouni Aura från Finland och Rathan Kumar från Indien funderade över vad som gör Finland unikt, i synnerhet sett ur indiers och kinesers perspektiv. Svaret blev den rena luften, något som inte är vardag i Indien och Kina.

Resultatet blev Lively Air, ett företag grundat av sex unga personer. De utvecklade en produktionsprocess som samlar in luft och förvarar luften i specialflaskor. Företaget samlar in luften i Pallastunturi i Lappland som enligt Världshälsoorganisationen WHO har den renaste luften i Europa. Förvaringsprocessen i flaskor sker i Norinkylä i Östermark i södra Österbotten och försäljningen sker via företagets webbplats.

Zoom

Med flaskan kommer en mask som man kan spruta luften med direkt i ansiktet. Foto: Lively Air


– När man köper en flaska kommer en mask med på köpet. Kunden kan då spruta ren luft i sitt ansikte. För en mer autentisk upplevelse lönar det sig att förvara flaskan i kylskåpet innan användning, säger Jouni Aura.

Företaget satsar också på välgörenhet. För varje såld flaska donerar man en summa pengar till plantering av minst två träd i Afrika, Indien eller Kina.

– Träd binder koldioxid, därför är plantering av träd en viktig del i kampen mot klimatförändringen. Vi vill också få finländarna att reflektera kring hur ren luften i Finland egentligen är, säger Kumar.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan