NyhetsbildZoom
Det blir sannolikt en ny strejk inom flygbranschen på fredag. Foto: Lehtikuva/Timo Jaakonaho

Flygbranschen: Strejk sannolik på fredag

VBL-ÖT-FNB -
Luftfartsunionen har förkastat det medlingsbud som riksförlikningsman Minna Helle gav i natt. Det betyder sannolikt en ny strejk inom flygbranschen på fredag.Parterna i tvisten inom flygbranschen skulle ge sitt svar på medlingsbudet senast klockan 12. Riksförlikningsman Minna Helle hade rekommenderat parterna att godkänna budet. Luftfartsunionen (IAU) förkastade dock budet medan Airpro och Servicebranschens arbetsgivarförbund Palta var beredda att godkänna det, uppger Helle på sin sajt.

Helsingin Sanomat skrev redan på förmiddagen att IAU inte behandlar medlingsbudet eftersom man anser att det följer arbetsgivarens linje för mycket.

Att parterna nu inte kunde enas om en lösning betyder sannolikt att en ny strejk väntar på fredag. Strejken skulle pågå mellan klockan 15 och 19. Man har också varslat om strejker nästa vecka ifall att en lösning inte kan nås innan dess.

Luftfartsunionen IAU och Servicebranschens arbetsgivarförbund Palta tvistar om avtalsvillkoren för de anställda på Airpro som erbjuder markservice.

Riksförlikningsmannen har tidigare sagt att tvisten främst gäller vilket kollektivavtal som ska användas. Hon har beskrivit konflikten som ovanligt komplicerad.

Vi uppdaterar.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan