MOT: Nästan 20 miljoner fördes in Finland

FNB -
Pengar till ett värde av cirka 19 miljoner euro har flyttats från Moldavien och Lettland till 28 finländska företag, rapporterar tv-programmet MOT.

Programmets redaktörer undersöker om det kan handla om rysk penningtvätt.

Bakgrunden är en härva av ryska medel på upp till 20 miljarder dollar som via Moldavien har styrts till olika delar av världen.

Härvan avslöjades av en grupp journalister 2014, vilket ledde till flera brottsundersökningar.

I Finland har polisen inte inlett någon förundersökning om pengarna från Moldavien och Lettland, uppger chefen för centralen för utredning av penningtvätt vid CKP Pekka Vasara. Enligt finsk strafflag förutsätter penningtvätt ett ursprungsbrott där den brottsliga källa för pengarna kommer fram.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan