Svenska regeringen vill knäcka gängen

FNB–TT -
I dag presenterar den svenska regeringen ett nationellt brottsförebyggande program.

Totalt handlar det om resurstillskott på 40 miljoner kronor per år (cirka 4,2 miljoner euro), uppger justitieminister Morgan Johansson (S), som anser att "gängen måste knäckas".

Satsningen handlar bland annat om att förhindra att unga dras in i gäng och hur utsatta bostadsområden blir trygga.

Brottsförebyggande rådet får en central roll på nationell nivå för att stödja och samordna arbetet, och länsstyrelserna har fått samma uppgift när det gäller regional och lokal nivå, skriver Johansson på Aftonbladets debattsida.

"Vi ska bekämpa brotten i sig, men också brottens orsaker", skriver han.

Regeringens program har ett brett anslag. Allt från individinriktade insatser såsom föräldraskapsstöd, avhopparverksamhet och återfallsförebyggande arbete till förebyggande åtgärder vid platser där risken för brott är hög berörs i programmet, enligt ansvarige ministern. Det handlar till exempel om hur bostadsområden utformas och om hur näringsliv, polis, civilsamhälle och kommun samverkar, skriver han.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan