NyhetsbildZoom
Regeringen vill låta polisen kontrollera festivalbesökare Foto: Arkiv/Arash Matin

Regeringen vill låta polisen kontrollera festivalbesökare

FNB -
Regeringen vill ge polisen mer omfattande befogenheter att utföra säkerhetskontroller på evenemang som konserter och festivaler.

Polisen ska hädanefter få kontrollera även personer som befinner sig på evenemangsområdet, föreslår regeringen i en proposition till riksdagen. Enligt nuvarande polislagen får polisen bara kontrollera människor då de kommer eller lämnar området samt befinner sig i dess närhet.

Överinspektör Jarkko Nieminen på Inrikesministeriet säger att polisens kontrolleringsbefogenheter efter lagändringen kommer att likna en säkerhetsvakts.

Regeringen föreslår också att polisen ska få utföra kontroller för att säkerställa att personer inte bär på olagliga objekt såsom narkotika. För närvarande får polisen enbart göra en personkontroll om de misstänker att någon har farliga saker på sig.

Nieminen betonar att kontrollerna enligt den nya lagen bara ska utföras då det är nödvändigt.

Det är meningen att den nya lagen träder i kraft i början av november.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan