NyhetsbildZoom
Maija Lappalainen i tältbyn Chuchepati. Foto: Johanna Erjonsalo

En skräddare utan nål och tråd

FNB–MAIJA LAPPALAINEN -
Vi har knappt kommit in genom portarna till tältbyn Chuchepati i Kathmandu då en liten hand griper min och vägrar släppa taget. Min första tanke är att flickan vill något av mig – troligtvis pengar.

Men här är det ingen som tigger eller stjäl. Människorna som mist det mesta vill bara att någon ser och hör dem.

Vi vandrar bland tälten som byggts av presenningar och bamburör. En del har övergetts, en del har raserats, i en del bor det ännu folk.

De vi möter säger att här ännu bor över hundra familjer, sammanlagt omkring 450 personer. De har bott här ända sedan det första stora skalvet förstörde deras hem i slutet av april 2015.

Kontrasten till omgivningen är enorm. Lägret ligger precis intill ett lyxhotell, och ett stenkast ifrån finns en buddhistisk vallfartsort, som också utgör en av de populäraste turistattraktionerna i Kathmandu.

Framför lägerkontoret förs en hetsig diskussion mellan invånarna och polisen. Vi förstår inte ett ord men stämningen är spänd.

Bjuder på det lilla hon har

En kvinna kommer fram till oss och presenterar sig som Maya Nepali. Hon brister i gråt och berättar att poliserna tänker tömma lägret som för invånarna blivit ett hem under de gångna två åren. Vad ska de göra – utanför lägret finns inget för dem.

Nepali bjuder oss hem till sig. Vi kan nätt och jämnt stå upprätt i tältet. Luften under presenningarna och pappbitarna står still i den stekande middagssolen. På jordgolvet finns en madrass. Förutom ett par små ljus som sparats för kvällen finns ingen belysning. Ett hörn utgör kokvrå.

Nepali bjuder på te. Hon vill dela med sig av det lilla hon har. Med fler tårar i ögonen vill hon bara berätta sin historia.

Innan jordbävningen jobbade hon som skräddare i tjugo års tid. Hon bodde i en hyreslägenhet i Kathmandu. Efter skalvet lät hyresvärden inte längre henne bo i lägenheten så hon hade inget annat val än att flytta in i lägret. Som skräddare kan hon inte längre jobba, för hon har ingen symaskin. Inte ens nål och tråd.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan