NyhetsbildZoom
Soldater vaktar nära platsen där skottlossningen skedde. Foto: Thomas Samson

En polis sköts ihjäl och två skadades i Paris

FNB -
En polis sköts ihjäl och två skadades på paradgatan Champs Élysées i Paris i går kväll. Gärningsmannen sköts ihjäl av polisen. Terrorgruppen IS har tagit på sig dådet.

En man som polisen letat i Frankrike efter utgående från ett belgiskt tips har överlämnat sig till den belgiska polisen. Uppgifter om ett eventuellt samband med gårdagens skottdåd har inte preciserats.

En talesman för det franska inrikesministeriet uppgav tidigare till radiokanalen Europe 1 att mannen efterspanas efter att ha pekats ut av belgiska myndigheter. En utredningskälla uppger att mannen som nu överlämnade sig till polisen i Antwerpen anses vara mycket farlig och att han var efterspanad sedan tidigare.
Polisen i Frankrike har även förhört tre personer som står den misstänkta gärningsmannen nära.

Enligt The Guardian hade skytten kört sin bil nära den stillastående polisbilen där det satt flera poliser. Sedan steg han ut ur bilen och började skjuta.
Efter att den misstänkta skjutit ihjäl en polis och skadat två sköt poliserna ihjäl honom. En poliskälla uppger att mannen försökte fly till fots.
Det franska inrikesministiets talesperson Pierre-Henry Brandet uppger enligt The Guardian att de två poliserna som fick skottskador inte svävar i livsfara.

President Francois Hollande säger att man misstänker att det rör sig om ett terrordåd.

Enligt de första uppgifterna från polisen var det minst två personer som öppnade eld mot polisen, men senare sade flera poliskällor att det bara var en person involverad i dådet.
I Frankrike visade många sitt stöd för polisen på Twitter efter våldsdådet under hashtagen #JeSoutiensLaPolice.

AFP: Mannen hade skadat poliser tidigare

Skytten var känd av säkerhetsmyndigheterna sedan tidigare. Han anhölls i februari eftersom man misstänkte att han planerade att döda poliser, men han släpptes i brist på bevis.

År 2005 dömdes han för tre mordförsök, uppger en källa för AFP. 2001 ska han beväpnad ha kört en stulen bil mot en annan bil. Han flydde till fots innan han greps av mannen som kört den andra bilen och en polisaspirant som suttit med som passagerare. Han sköt två skott och skadade båda männen i bröstet. Två dagar senare skadade han allvarligt en polis som skulle hämta honom från cellen genom att ta polisens vapen och skjuta flera gånger.
Myndigheterna har inte avslöjat mannens identitet. AFP rapporterade tidigare att det rör sig om en 39-årig fransk medborgare.

IS tog på sig dådet

Jihadiströrelsen IS har meddelat att det var den som utförde attacken. IS uppger på sin sajt Amaq att skytten var en IS-krigare. Enligt IS var han belgier.
De franska myndighhterna kommenterade inte IS meddelande.

Polisen gjorde en husrannsakan i mannens hem öster om Paris. En talesman för inrikesministeriet uppgav för
CNN att poliserna letade efter eventuella medhjälpare till skytten. Franska antiterror-utredare utreder fallet.
Reuters rapporterade att polisen beordrat att en annan misstänkt skulle anhållas. Reuters hänvisar till ett dokument som nyhetsbyrån fått.

Champs Élysées stängdes av

En del av gatan Champs Élysées spärrades av efter skottdådet och polisen uppmanade folk att undvika området. Ögonvittnen berättar att det var många polisbilar på platsen och att en polishelikopter cirklade i luften. Också metrostationer stängdes på grund av dådet.
Skottdådet inträffade bara två dagar efter att polisen anhöll två män i Marseille som missätnks ha förberett ett terrordåd för att störa presidentvalet. Den första omgången i valet hålls på söndag.

Le Pen och Fillon för ingen kampanj i dag

Åtminstone en del av de franska presidentkandidaterna ställde in sina kampanjtillställningar på grund av dådet. Extremhögerns Marine Le Pen och högerpartiet Republikanernas (tidigare UMP) Francois Fillon meddelade kort efter dådet att de inte för någon kampanj på fredagen.
President Hollande kallade till krismöte på grund av dådet. Han sade att man misstänker att skottdådet var ett terrordåd. Han framförde sina kondoleanser till de anhöriga.

Över 230 personer har mist livet i terrorattentat i Frankrike sedan början av 2015.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan