Vänsterförbundet gick framåt i folktingsvalet

FNB -
Vänsterförbundet fördubblade sitt antal mandat i Folktinget och har fler mandat än på åtminstone 20 år i folktingsvalet som förrättades i samband med kommunalvalet.

Vänsterförbundet har nu sex ledamöter i Folktinget. Också Socialdemokraterna fick ett mandat till och har nu elva ledamöter. De grönas valframgång syntes däremot inte i folktingsvalet utan partiet har oförändrade fyra ledamöter.

Till förlorarna hör SFP som tappade tre mandat, men fortsätter som majoritetsparti med 40 av de 75 platserna. Samlingspartiet tappade två mandat och har fyra, medan Centern förlorade ett av sina två mandat. Kristdemokraterna fortsätter med två ledamöter.

Folktingsledamöterna utses utgående från hur många röster varje partis svenskspråkiga kandidater får i kommunalvalet. I folktingsvalet ställer partierna upp kandidater på prioriterade listor.

Folktinget har 75 ledamöter. Antalet åländska mandat höjdes från fem till sju för att motsvara den åländska befolkningens procentuella ökning. De åländska ledamöterna utses av Ålands lagting.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan