NyhetsbildZoom
Trafiken på Champs Élysées löper igen efter torsdagens skottlossning. Foto: Lehtikuva

Parisbor befarar att attacken ska gynna Le Pen

FNB -
Journalister, fotografer och flera polispatruller är en tydlig påminnelse om gårdagens skottdrama på Champs Élysées. Men trafiken på gatan löper igen.

I går kväll sköts en polis till döds och två skottskadades på huvudgatan. Gärningsmannen omkom också i eldstriden.

De sedan tidigare omfattande säkerhetsåtgärderna i staden har skärpts ytterligare. Frankrike har haft undantagstillstånd på grund av de tidigare attackerna och polisen var förberedd på nya terrordåd.

Polis och väktare var på fredagen synliga i kollektivtrafiken och kring alla kända landmärken. Polisen kontrollerade även pass ombord på tåget från Bryssel till Paris.

Attackerna lämnar spår

Säkerhetsoron kastar en skugga över den sista kampanjdagen inför presidentvalet.

Parisbon Irene Kaplan säger till FNB att hon befarar att attacken ska gynna ytterhögerns kandidat Marine Le Pen. Kaplan var ute på promenad i centrum av Paris. Utan rädsla och njutande av solen, sade hon.

Men de senaste åren terrordåd har lämnat spår. Kaplan berättar att hennes dotter befann sig bredvid konsertlokalen Bataclan under terrorattacken 2015. Dottern klarade sig oskadd.

– Vad kan man göra? Livet måste gå vidare, säger Kaplan.

Sedan 2015 har över 230 personer dödats i terrordåd i Frankrike.

Barnen stannar hemma

Några kilometer från torsdagens gärningsplats sitter folk och dricker morgonkaffe som vanligt.

Vanessa Attias, som arbetar inom reklambranschen, säger att hon inte själv är rädd men att hon är orolig för sina barn under valhelgen. Hon berättar att hon inte kommer att låta sin 15-åring gå på bio eller till andra platser där det finns mycket folk.

Även Attias gissar att attacken kan gynna Le Pen. Själv kommer hon att rösta på obundna Emmanuel Macron eller högerns Francois Fillon.

Valkampanjen avslutas vid midnatt i dag. Flera kandidater har inhiberat dagens valmöten, men kommer att tala till fransmännen under dagen. Valets första omgång är på söndag och den andra den 7 maj.

Macron leder i enkäterna med knapp marginal före Le Pen, Fillon och västerkandidaten Jean-Luc Melenchon. Marginalerna mellan de fyra ledande kandidaterna är historiskt liten. I praktiken kan vilka två som helst av dem gå till andra omgången.

I andra omgången skulle Macron enligt enkäterna besegra vilken som helst av de tre andra. Le Pen skulle förlora oavsett vem hon ställs emot. Melanchon förutspås besegra Fillon.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan