NyhetsbildZoom
SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson. Foto: Roni Rekomaa

Henriksson: Ogenomtänkt föregå grundlagsutskottet

FNB–HELLEVI RAITA -
Det är ganska anmärkningsvärt att en partiordförandekandidat som ändå har varit i riksdagen i några år ännu inte insett att man aldrig på förhand kan slå fast vad grundlagsutskottet kommer att landa på, säger SFP: partiledare Anna-Maja Henriksson.

Det säger SFP:s partiledare Anna-Maja Henriksson om sannfinländaren Sampo Terhos kommentarer om språkexperimentet med frivillig skolsvenska. Terho sade på fredagsmorgonen att grundlagsutskottet kommer att godkänna språkexperimentet.

– Jag tycker det är ganska ogenomtänkt av honom att komma med en sådan kommentar. Själv har jag lärt mig att man inte någonsin kan vara exakt säker på vad grundlagsprövningen kommer att medföra. Det vet man först sedan man hört sakkunniga och fått en tillräckligt bred bild av vad det här betyder ur en grundlagssynvinkel. Här handlar det också om jämlikheten mellan barnen i våra skolor och vad ett sådant språkförsök kan innebära i det sammanhanget på sikt, säger Henriksson.

Terho sade också att Sannfinländarna kommer att kräva att den obligatoriska svenskundervisningen slopas på alla utbildningsnivåer och att det fennomanska arvet är en mycket viktig del av politiken i Finland.

– Ja det skapar säkert många jobb och många nya tillfällen att knyta kontakter i Norden, säger Henriksson med syftning på det fennomanska arvet.

Hon säger att Sannfinländarna börjar bli desperata med anledning av sitt låga väljarstöd.

– De måste hitta någon fråga som de tror att de kan plocka poäng på, och då är det ur deras synvinkel tacknämligt att gå åt minoriteter och framför allt den språkliga minoriteten och svenskan, så jag är inte förvånad över att han tar en sån inställning.

Henriksson säger att det är trist att Sannfinländarna inte har insett att frivillig språkundervisning leder till mindre språkundervisning och att Finland behöver fler språkkunniga människor. Det handlar om Finlands konkurrenskraft och om att vara en del av Norden.

– Sannfinländarna talar gärna för att utvidga samarbetet inom försvaret med Sverige men man ser inte kopplingen – att det skulle vara bra med bättre svenskkunskaper, vilket borde vara uppenbart för alla som är någorlunda klarsynta.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan