NyhetsbildZoom
Chris Cornell under en konsert i Helsingfors i augusti 2007. Foto: Lehtikuva/Ossi Ahola

Chris Cornell dog under pågående turné

FNB -
Rocksångaren Chris Cornell är död. Han blev 52 år gammal och dog mitt under en pågående turné med Soundgarden. Han var också känd som sångare i ett annat stort band, Audioslave.

En dödsfallsutredare bekräftar att Cornell begick självmord, uppger bland annat CNN.

Cornell och Soundgarden uppträdde på Fox Theatre i Detroit, som gick ut med bilder på Twitter, mindre än ett dygn före dödsbudet.

Cornell och Soundgarden spelade en stor roll då grungen blev stor i början av 1990-talet, med Seattle som centralort. Pearl Jam, Alice in Chains och Nirvana räknas in i samma genre.

Soundgarden, med hits som Black Hole Sun och Spoonman, splittrades 1997 och Cornell fortsatte som soloartist. Han skrev och framförde Bondlåten "You Know My Name" till filmen Casino Royale 2006.

Cornell bildade supergruppen Audioslave tillsammans med Tom Morello, Brad Wilk och Tim Commerford från Rage Against the Machine 2001. Gruppen splittrades 2007, vilket bidrog till att Soundgarden kunde återförenas och ge ut sin sjätte studioskiva King Animal 2012.

Cornell har vunnit många musikpriser. Soundgarden belönades till exempel på Grammy-galan 1995 för låtarna Black Hole Sun och Spoonman, och skivan Superunknown var nominerad till bästa rockalbum.

Cornell var också aktiv inom välgörenhet. Han drev en stiftelse för att hjälpa fattiga barn tillsammans med sin fru Vicky Cornell.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan