HS: HD tar ställning till åländska körförbud

FNB -
Högsta domstolen ska ta ställning till längden på åländska körförbud, som är längre än på fastlandet, rapporterade Helsingin Sanomat på fredagen.

På Åland utfärdas klart längre körförbud än i Fastlandsfinland. HD ska undersöka om det bryter mot grundlagen.

Det hela handlar om ett mål där en man dömdes i Ålands tingsrätt till körförbud i 1 år och 4 månader för 0,6 promilles rattfylleri. I Fastlandsfinland skulle körförbudet ha varit 2–3 månader.

Åland kan tack vare självstyrelsen bestämma om körförbudet i i sin körkortslag. Men hovrätten anser att en så här stor avvikelse från den allmänna praxisen kränker mannens rätt till lika behandling inför lagen.

Helsingin Sanomat säger att åklagaren ansökte om besvärstillstånd mot hovrättens dom och HD beslutade att ta upp målet.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan