Polisen i London registrerade över 12 100 knivanfall med över 4 400 skadade mellan april i fjol och mars i år. Siffran är den högsta på fem år.

Borgmästaren i London Sadiq Khan har avdelat åtta miljoner euro till ett program som ska bekämpa knivvåldet. Till exempel de skolor i vilka hotet bedöms vara störst har fått metalldetektorer. Polisen har besökt skolorna som ett led i en informationskampanj för att få bukt med ungdomskriminaliteten.

Khan har också kritiserat den brittiska regeringen för nedskärningar som drabbat både polisen och olika ungdomsverksamheter. Över 30 ungdomscenter har stängts i London.

– Det enda fungerande sättet att minska knivbrottsligheten på gatorna är att finansiera ungdomsverksamheter, sade han.

I motsats till vad många tror har största delen av våldsdåden enligt polisen inga kopplingar till organiserad brottslighet. I tre av fyra fall hade personen uppgett att avsikten med att bära kniv var att ge en känsla av säkerhet.

– Det här kan leda till en ond spiral. Det att en ungdom överhuvudtaget bär kniv ökar sannolikheten för att själv falla offer för ett knivdåd, sade Bernard Hogan-Hove, tidigare polischef i London. (FNB–AFP)