Den rådande snusförbudet bör upphävas, uppger ungdomsorganisationen i ett ställningstagande. I motiveringen anser man att förbudet inte har haft önskade effekter. I Finlands använder man fortfarande snus i rikliga mängder och situationen ser inte ut att lindras.

– Förbudet mot snus har samma effekt som alkohollagen hade under vårt lands första tio år som självständig stat. Lagen fungerar inte, utan smugglingen och förbrukningen går vild, säger Jiska Gröhn, ordförande för Kristdemokraternas ungdomsorganisation.

Enligt Gröhn är det enbart Sverige som tjänar på skatteinkomster från snusförsäljningen och smugglingsaktörer som är bundna till kriminella grupper. Däremot vill organisationen inte uppmana till användning av snus eller några andra tobaksprodukter.


Enligt Gröhn är snusförbudet ändå inte lösningen på problemet utan upplysning av långsiktiga forskningsresultat, mer information om hälsoriskerna och en strängare och mer regelbunden reglering av försäljningen av tobaksprodukter.

– Nu är det dags att upphäva förbudet som inte gynnar vårt land. Nu finns det två tillvägagångssätt. Det första är att deklarera EU:s breda snusförbud som misslyckat. Det andra är att följa Sveriges exempel och be om skilda försäljningsvillkor av EU.

I sitt ställningstagande uppger organisationen att många EU-länder kringgår snusförbudet genom att sälja snus som tuggtobak. I Finland förbjöds försäljningen av tuggtobak i och med den nya tobakslagen som trädde i kraft den 15 augusti i fjol.