NyhetsbildZoom
Mannen som misstänks för dådet i Åbo planerade hugga en beväring. Foto: Martti Kainulainen

Ursprungliga målet i Åboattacken en beväring

FNB -
Mannen som misstänks för knivdådet i Åbo planerade ursprungligen att attackera en beväring på Salutorget i Åbo, skriver Suomen Kuvalehti.

Den misstänkta knivmannen har i förhören sagt att han planerade att gå till angrepp mot beväringen men att han ändrade sig eftersom det fanns för många människor på plats och valde ett lättare objekt.

Det har tidigare framgått att han planerat att slå till mot ett militärt mål, och eftersom han bott på en förläggning nära en marinbas har många utgått från att det kan ha varit hans planerade mål. Men enligt Suomen Kuvalehti ska alltså också den ursprungliga planen ha varit att slå till på torget.

Lännen Media skrev i går att det alternativa målet ska ha varit ett militärt mål i Åbo. Utredningsledaren Olli Töyräs och Robin Lardot, en chef Centralkriminalpolisen, ville inte bekräfta uppgiften då.

Även Försvarsmakten var förtegen om tisdagens spekulationer. Huvudstabens informatör Henrik Gahmberg sade till FNB att Förvarsmakten av utredningstekniska skäl inte kommenterar uppgifterna.

Polisen uppskattar att den misstänkta hade som plan att fortsätta med attacken tills polisen skjuter ihjäl honom.

– För närvarande ser det ut som att den misstänkta, som fördjupat sig i IS propaganda, ville dö martyrdöden. Orsaken till att ingen organisation tagit på sig attacken är sannolikt att han överlevde, sade Lardot tidigare.

Polisen har lagt beslag på ett manifest som skrivits av den misstänkta. Polisen säger att manifestet ursprungligen var skriftligt och att den misstänkte sedan spelat in det. Han offentliggjorde videoinspelningen i en snabbmeddelandetjänst strax före dådet.

Två kvinnor dog och åtta personer skadades i dådet i Åbo förra månaden. Sex av de skadade är kvinnor och två män.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan