Meri Wiikinkoski omgiven av sitt vinnande verk "Halo". Simo Serpolas soffa. Tapio Wirkkalas prisade lampor. Masaaki Kanai är chef för den japanska inredningskoncernen MUJI.

"Halo" vann på Habitare

Karin Sundström -
"Halo" är en mjuk och mörk plats som Meri Wiikinkoski skapat av svart sammet. Hon vann designtävlingen för unga som avgjordes på onsdagen.

Fyra unga designers hade tagit sig till finalen, där huvuddomaren David van Severen från Belgien utsåg Wiikinkoskis bidrag "Halo" till vinnare. Allmänheten kan bekanta sig med samtliga fyra finalister på design- och inredningsmässan Habitare som pågår på mässcentrum i Helsingfors fram till söndag kväll.

Meri Wiikinkoski studerar arkitektur på Aalto-universitetet i Helsingfors.

Uppdraget var att skapa något som ger en så intensiv upplevelse som möjligt.

De övriga finalisterna var Pasi Lehtinen och Vilja-Riina Erkamo med sitt bidrag "Black & Light", Kamomilla Sarajärvi och Liinu Kivioja med "Silta" samt Janne Pärssinen och Sami Markkula med "Loputon".

I mässcentrum ordnas samtidigt seminarier för proffs inom inredningsbranschen. Där finns också en mässa för antikviteter.

Masaaki Kanai som är generaldirektör för den japanska inredningskedjan MUJI är årets särskilt inbjudna gäst till Habitare. Kanai har fått i uppdrag att välja ut de produkter som han tycker är mest intressanta på årets design- och inredningsmässa. Bland de föremål som han fann mest intressanta, hittas bland annat en soffa av Simo Serpola och lampor designade av Tapio Wirkkala.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan