Blåsten tvingade plan att avbryta landning i Sverige

FNB–TT -
Färjor och tåg har ställts in när ovädret drar in över södra Sverige. Ett flygplan som skulle landa på Sturups flygplats utanför Malmö fick avbryta på grund av de hårda vindarna.

I Skåne och längs kusterna i Sydsverige har väderinstitutet SMHI utfärdat en klass 1-varning. Det innebär att vinden kan medföra vissa risker och störningar för allmänheten.

– Närmast kusterna kan det vara stormbyar med upp till 25 meter per sekund, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Vindkänsliga fordon bör inte köra över Öresundsbron, men brobolaget räknar inte med att behöva stänga bron helt.

Plan fick avbryta

SAS-plan SK121 från Stockholm som skulle landa på Sturups flygplats utanför Malmö fick avbryta landningen på kvällen.

– Det var kraftig sidvind och mycket regn, säger Adam Ekman på Swedavias pressjour.

Planet fick i stället dirigeras om till Ängelholm där väderläget var lite lugnare. Flera plan som kom efteråt kunde dock landa på Sturup som normalt.

– Det var en tillfällighet som gjorde att det blev som det blev, säger Adam Ekman.

Flera olyckor på vägarna har inträffat i södra Sverige och kan vara relaterade till regnet, säger polisen till Kvällsposten.

Färjor inställda

Rederiet Stena Line har ställt in alla sina avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i Polen fram till torsdagsmorgonen. Även färjor från Trelleborg till tyska Rostock och Sassnitz har ställts in.

Även rederiet TT-Line har tvingats ställa in turer mellan Trelleborg och Rostock. Polferries ställer in avgångar mellan Ystad och polska Swinoujscie, samt senarelägger turer de kommande dagarna mellan Nynäshamn och Gdansk. DFDS Seaways tidigarelade två turer som gick under onsdagen mellan Karlshamn och Klaipeda i Litauen.

Träd på spåren

Trafikverket ställer in tågtrafiken helt på de banor där det finns risk att träd faller över spåren. Vid de banor som är trädsäkrade kommer tågen eventuellt att gå med reducerad hastighet, skriver verket i ett pressmeddelande.

Vinden väntas sakta avta under natten till torsdagen.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan