I Skåne och längs kusterna i Sydsverige har väderinstitutet SMHI utfärdat en klass 1-varning. Det innebär att vinden kan medföra vissa risker och störningar för allmänheten.

– Närmast kusterna kan det vara stormbyar med upp till 25 meter per sekund, säger Lisa Frost, meteorolog på SMHI.

Vindkänsliga fordon bör inte köra över Öresundsbron, men brobolaget räknar inte med att behöva stänga bron helt.

Plan fick avbryta

SAS-plan SK121 från Stockholm som skulle landa på Sturups flygplats utanför Malmö fick avbryta landningen på kvällen.

– Det var kraftig sidvind och mycket regn, säger Adam Ekman på Swedavias pressjour.

Planet fick i stället dirigeras om till Ängelholm där väderläget var lite lugnare. Flera plan som kom efteråt kunde dock landa på Sturup som normalt.

– Det var en tillfällighet som gjorde att det blev som det blev, säger Adam Ekman.

Flera olyckor på vägarna har inträffat i södra Sverige och kan vara relaterade till regnet, säger polisen till Kvällsposten.

Färjor inställda

Rederiet Stena Line har ställt in alla sina avgångar mellan Karlskrona och Gdynia i Polen fram till torsdagsmorgonen. Även färjor från Trelleborg till tyska Rostock och Sassnitz har ställts in.

Även rederiet TT-Line har tvingats ställa in turer mellan Trelleborg och Rostock. Polferries ställer in avgångar mellan Ystad och polska Swinoujscie, samt senarelägger turer de kommande dagarna mellan Nynäshamn och Gdansk. DFDS Seaways tidigarelade två turer som gick under onsdagen mellan Karlshamn och Klaipeda i Litauen.

Träd på spåren

Trafikverket ställer in tågtrafiken helt på de banor där det finns risk att träd faller över spåren. Vid de banor som är trädsäkrade kommer tågen eventuellt att gå med reducerad hastighet, skriver verket i ett pressmeddelande.

Vinden väntas sakta avta under natten till torsdagen.