Beslutet kommer sedan statsministerns parti, Självständighetspartiet, försökt mörka en historia kring en sexualförbrytare.

Skandalen handlar om att landets statsminister Bjarni Benediktssons pappa, Benedikt Sveinsson, har skrivit ett brev där han rekommenderar att en dömd sexualbrottsling ska rentvås.

Mannen dömdes 2004 till fem och ett halvt års fängelse för att vid upprepade tillfällen ha förgripit sig på sin styvdotter, från det att hon var fem år till att hon fyllt sjutton.

Informerat statsministern

Kriminella som dömts för allvarliga brott på Island kan ansöka till myndigheterna om att få sin "heder återställd", vilket innebär att de raderas från straffregistret. För att få igenom detta måste de bland annat skicka in ett rekommendationsbrev skrivet av en nära vän eller kollega.

Inledningsvis vägrade justitieministeriet, som leds av justitieminister Sigríður Á Andersen, Självständighetspartiet, att avslöja vem som hade skrivit rekommendationsbrevet till mannen.

Men efter ett beslut av en parlamentskommitté tvingades ministeriet avslöja att Benedikt Sveinsson hade skrivit brevet. Vad som sedan gjorde saken värre var att justitieministern i en tv-intervju sade att hon informerat statsministern om att det var hans pappa som skrivit brevet men inte informerat någon annan.

Enhälligt beslut

Ljus framtid fattade ett enhälligt beslut att lämna regeringen vid ett partimöte under torsdagen, enligt en källa inom partiet.

– Vi höll ett möte i går och denna fråga diskuterades och det var det som fick bägaren att rinna över. Det här är inte i vår anda och alla var överens om att detta var slutet. Det kom som en fullständig överraskning. Det var något vi inte hade kunnat fortsätta med, det här är helt emot våra principer. Korruptionen och oärligheten är helt otrolig, säger källan tidigt på fredagen. (FNB–TT)