Spaniens riksåklagare har hotat över 700 borgmästare med rättsliga åtgärder om de ordnar lokaler och valförrättare till omröstningen den 1 oktober. På lördagen reste de flesta av dem till Barcelona för att delta i en manifestation på Plaça Sant Jaume.

– Vi är här för att uttrycka vår solidaritet med alla borgmästare som bara ger uttryck för vad medborgarna vill, vilket är att rösta, sade Barcelonas borgmästare Ada Colau i ett tal, skriver den katalanska tidningen Ara.

– Vi är här för att understryka vad vi har gemensamt, som majoritetens engagemang för rätten att bestämma genom en folkomröstning, fortsatte hon.

Regeringen backar inte

Men Spaniens premiärminister Mariano Rajoy från högerpartiet Partido Popular viker inte från sin kompromisslösa linje mot de katalanska separatisterna.

– Jag säger det med lika mycket lugn som bestämdhet, det kommer inte att bli någon folkomröstning, sade han enligt flera spanska medier på fredagen.

– Underskatta inte den spanska demokratins styrka. Den är stor. Spanien är en stor nation, tillade han.

Centralmakten i Madrid har de senaste veckorna genomfört flera åtgärder för att stoppa folkomröstningen. Regeringen har bland annat hotat att ta kontrollen över Kataloniens regionala finanser om separatisterna inte backar.

Flera proseparatistiska katalanska nyhetsmedier fick på fredagen påhälsning av Spaniens paramilitära polisstyrka Guardia Civil, som delade ut en domstolsorder som förbjuder medierna att publicera annonser eller reklam för folkomröstningen.

"Polismännen uppvisade hela tiden en väldigt korrekt attityd och begränsade sig till att dela ut dokumentet", skriver tidningen El Punt Avui, vars redaktion fick besök av Guardia Civil.

Jakt på valsedlar

Polisen letar även efter ställen där valsedlar och valmaterial trycks. På torsdagen kontrollerade därför Guardia Civil fordon som lämnade provinsen Tarragona.

Tidigare i veckan meddelade Spaniens författningsdomstol de katalanska public service-bolagen TV3 och Catalunya Ràdio att de inte fick informera om något som kan gynna folkomröstningen, vilket många tolkade som ett angrepp på den fria journalistiken. Domstolen klargjorde dock senare att förbudet gäller valkampanjer och annan reklam för omröstningen, inte journalistik.

Den katalanska folkomröstningen

  • I folkomröstningen den 1 oktober får väljarna ta ställning till frågan "Vill du att Katalonien ska bli en självständig stat i form av en republik?".
  • Den styrande koalitionen avser att utropa självständighet inom 48 timmar om resultatet blir ett ja, oavsett nivån på valdeltagandet.
  • Förutom lagen om folkomröstning har det regionala parlamentet antagit en lag om hur en övergång till en katalansk republik ska gå till, om det blir ja i folkomröstningen.
  • Några motiv för självständighet är värnandet av katalansk kultur, särskilt språket. Dessutom anses det spanska systemet för att ta in skatter från regionerna vara orättvist och missgynna det ekonomiskt starka Katalonien, som står för en femtedel av Spaniens ekonomi.