Staden Villmanstrand ska som första stad i Finland börja hyra ut stadens bilar. När bilarna står och inte behövs ställs de till invånarnas förfogande. Främst ska bilarna hyras ut kvällstid och under veckoslut. Villmanstrand ska samarbeta med Helsingforsföretaget Shareit Blox Car. Företaget har utvecklat biluthyrningstjänsten som bygger på samma principer som Airbnb, det vill säga att privatpersoner hyr ut sina bostäder. Denna gång baserar sig tjänsten på att privatpersoner, eller som i Villmanstrands fall städer, hyr ut sina bilar.

Bilägaren bestämmer uthyrningspriset, men också när bilen är tillgänglig. Användaren står för bränslekostnaden och eventuellt för körda kilometrar. Tjänsten har redan cirka 3 500 användare i Finland och antalet bilar som hyrs ut är 300.

Bilarna och fordonen ställs till invånarnas förfogande till ett förmånligt pris, förklarar Petri Kero, som från staden sida ansvarar för uthyrningen.

– Priset för ett veckoslut är som lägst 50 euro och kvällshyran rör sig kring 20 euro. En bra målgrupp för tjänsten är till exempel studeranden.