– Ingen 15-åring ska behöva välja bort sina drömmar för att hen inte kan bekosta sina studiematerial. En marginaliserad ung är en för mycket, skriver Bicca Olin, ordförande för FSS, i ett pressmeddelande.

Medborgarinitiativet är ett samarbete mellan Rädda barnen och de obundna studerandeorganisationerna och kräver att riksdagen tar fram en grundlig utredning och vidtar nödvändiga åtgärder. Det här skulle innefatta lagändringar som avskaffar avgifterna för gymnasie- och yrkesstudier.

– Till exempel en gymnasieexamen kan uppgå till närmare 3000 euro och vissa yrkesinriktade examina kan uppgå till flera tusen euro då de studerande själva ska skaffa sina läroböcker, arbetsredskap, arbetsmaterial och ansvara för examensavgifterna.

Kostnaderna skapar enligt FSS ojämlikhet mellan unga och belastar mindre bemedlade familjers utkomst.

– Det är inte bara landets fattigaste familjer som ställs inför de allt för stora kostnaderna, utan vem som helst kan råka ut för en period under de omkring treåriga studierna då det är ont om pengar. Materialkostnaderna gör att den som betalar, inte nödvändigtvis den studerande, kan styra valet av utbildningsinriktning vilket i sin tur har inverkan på den studerandes psykiska hälsa och skolmotivation.

Förbundet ställer sig också kritiskt till landets stödformer.

– FPA:s stöd är bundet till vårdnadshavarens inkomster och den studerandes ålder. Också andra stödformer har sina brister, och det ska inte falla på tredje sektorn att rädda den som håller på att ramla igenom, säger Olin.