Det skriver förbundet i ett pressmeddelande där de vill att regeringen ska satsa pengar på en familjeledighetsreform som främjar jämställdheten. Detta skulle enligt Kvinnoförbundet göras bäst genom införandet av en jämlik fördelning av den inkomstbundna föräldraledigheten.

– I en familj med mamma, pappa och barn skulle mammans ställning på arbetsmarknaden, pappans ställning som vårdnadshavare och barnens relation till bägge föräldrar främjas. Att föräldrarna inte längre skulle få välja själva hur det gör upp om vård av barn är ett direkt felaktigt påstående. En kostnadsneutral reform är ett vackrare sätt att säga att man inte tycker att jämställdhet är värt att satsa på, säger Anna Jungner-Nordgren, Kvinnoförbundets ordförande.

6+6+6-modellen skulle förlänga föräldraledigheten till sammanlagt 18 månader.

– I praktiken innebär det att ifall familjen önskar kan mamman ta ut de två första kvoterna, 6+6 månader, vilket förlänger den inkomstrelaterade ledigheten för hennes del från nuvarande 9-10 månader till 12 månader. Samtidigt vigs minst sex månader åt pappan, vilket är avsevärt mer än nuvarande nio veckor, säger Jungner-Nordgren.

Kvinnoförbundet menar att man även ur nationalekonomisk synvinkel bör de dynamiska effekterna som investerandet i en ambitiös familjeledighetsreform skulle föra med sig.

– Det sagt är det ändå klart att en reform måste få kosta, det är en satsning på jämställdhet och på barnens väl.