– Till principerna hör att det ska vara lätt att söka hjälp och att hjälpen ska vara heltäckande. När en person hittat hit strävar vi efter att hen inte blir ensam, säger centrets psykolog Pertti Hakkarainen.

– Hjälp och tjänster har funnits även tidigare, men de har varit spridda och det har hängt på en själv att kunna söka sig till dem.

Seri-centret som öppnade i maj är öppet för alla som fyllt 16 oberoende av kön.

Mångsidig och snabb hjälp

De som söker sig till centret möts oftast först av en barnmorska som gör de nödvändiga rättsmedicinska undersökningarna om kunden så vill. En polisanmälan är inte obligatorisk, men man uppmanar till det och hjälper till i processen.

– En anledning till att söka sig hit är uttryckligen att vi inte kräver en polisanmälan. Men en stor del av kunderna gör den nog efter att de funderat på saken en stund, säger Hakkarainen.

Hakkarainen kan i egenskap av heltidsanställd psykolog snabbt erbjuda offren psykologiskt stöd. Till arbetsgruppen hör också en socialarbetare och en läkare som jobbar deltid på centret. Även en sjukhuspräst är tillgänglig.

Hoppas på Raseborg och Åbo

Centret vid Kvinnokliniken samarbetar i nuläget med Helsingfors, Esbo och Vanda. Men målet är att betjäna hela HNS-distriktet, alltså Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt.

Hakkarainen säger att Raseborg, Lojo och Hyvinge preliminärt meddelat att de vill med i samarbetet.

– Vi har inte visat någon på dörren. Jag tror att alla HNS-kommuner kommer att ansluta sig.

Institutet för hälsa och välfärd jobbar i sin tur för att liknande stödcenter ska grundas också på övriga håll i landet. Till att börja med inleds förhandlingar med universitetssjukhusen i Åbo och Tammerfors.