Domstolen i Moskva avslog en begäran från släktingar till den svenske diplomaten om att FSB skulle tvingas lämna ut handlingar om hans tid i Lubjanka-fängelset. Släktingarna hade stämt FSB, en efterträdare till sovjettidens KGB, för att få tillgång till dokumenten. Vid en första domstolsförhandling i augusti bad FSB om mer tid för att lämna sitt svar.

När parterna åter möttes i domstolen bad en representant för FSB domstolen att avslå släktingarnas begäran.

Ett av skälen som anges är att arkiven innehåller privata detaljer om andra fångar i Lubjanka-fängelset i Moskva, dit Raoul Wallenberg ska ha förts 1945. Dokumenten från 1947, då Wallenberg enligt ryska myndigheter ska ha dött i fängelset, kan offentliggöras först 75 år efteråt, det vill säga 2022, enligt FSB, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

– Ni kan vänta tills tidsfristen löpt ut, var budskapet från FSB:s representant till släktingarna.

Wallenberg hjälpte tiotusentals judar att fly förintelsen, och försvann efter att ha gripits av sovjetiska styrkor i Budapest 1945.

Raoul Wallenberg

  • Raoul Wallenberg, född 1912, var en svensk diplomat som försvann i slutet av andra världskriget. Han är känd över hela världen för att ha räddat judar undan nazisterna under krigets slutskede.
  • Wallenberg kom som legationssekreterare till Budapest 1944 och genom att trycka upp och dela ut skyddspass och inrätta skyddade hus lyckades han rädda tiotusentals judar från nazisterna.
  • 1945 tillfångatogs han och fördes till Sovjetunionen där han fängslades i Lubjanka i Moskva. Vad som sedan hände är oklart. Ryssarna hävdar att han dog, eller mördades, i fängelset 1947. Några säkra bevis har inte kunnat visas