Det var i slutet av augusti som välkomstdagarna ordnades på lägergården Högsand i Hangö. På lägret deltog första årets gymnasister, deras tutorer och lärare.

Enligt Hufvudstadsbladet förlöpte allting lugnt och enligt planerna på lägret men en sen kväll när de drygt 200 eleverna övernattade i tält på stranden urartade situationen.

I ett meddelande på studerandenätverket Wilma uppger skolans rektor Saana Ruotsala att ett tiotal elever vinglade runt på stranden och var märkbart berusade. Lärare var tvungna att hindra dem från att vada ut i vattnet. Det klarnade snabbt att stark sprit hade smugglats in i vattenflaskor till lägret.

Enligt Ruotsala är hon extra upprörd över att så många elever var berusade och att det hela verkade planerat på förhand.

- Det handlade inte om enstaka personer utan det skedde i stor utsträckning. Lärarna och tutorerna, alltså äldre studerande som varit med och organiserat evenemanget, fick patrullera hela natten och se att alla var på plats och i säkerhet, säger Ruotsala till HBL.

Från gymnasiets sida uppmanar man nu föräldrar till elever att föra allvarliga diskusskussioner hemma om incidenten på lägret och alkoholanvändning. Skolan kommer att ta upp ämnet på bred front och specifikt arbeta med alkoholfrågor under hösten.