Misstroendeförklaringen fick stöd av 135 ledamöter, betydligt färre än vad som krävdes.

Bland dem som röstade ja fanns försvarsutskottets ordförande Allan Widman (Liberalerna) som gick emot sitt eget parti.

Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna röstade för att Hultqvist borde sparkas på grund av sitt agerande i IT-skandalen på Transportstyrelsen. Men det räckte inte.

Omröstningen slutade med att 135 ledamöter röstade för en misstroendeförklaring, 137 röstade emot och 58 avstod.

Centern och Liberalerna hade redan tidigare aviserat att de skulle avstå från att rösta. Därmed fick begäran om en misstroendeförklaring inte de nödvändiga 175 rösterna.

Försvarsutskottets ordförande, Liberalernas Allan Widman, frångick sitt partis linje och röstade för en misstroendeförklaring.

Misstroende

  • Svenska riksdagen kan rikta misstroende mot statsministern eller enskilda ministrar.
  • För att en begäran om misstroende ska tas upp till omröstning krävs att minst 35 av riksdagens 349 ledamöter står bakom begäran.
  • För att en minister ska anses ha förlorat riksdagens förtroende krävs att minst 175 ledamöter, det vill säga över hälften, röstar för ett misstroende.
  • Sedan 1980 har en begäran om misstroende, inräknat den mot försvarsminister Peter Hultqvist (S), väckts nio gånger. Men ingen av dem har resulterat i att en minister har röstats bort av riksdagen. Däremot har två avgått inför omröstning.
  • I somras avgick inrikesminister Anders Ygeman (S) och infrastrukturminister Anna Johansson (S) sedan Alliansen, SD – och när det gällde Anna Johansson – även Vänsterpartiet, talade om att väcka misstroende. (FNB–TT)
  • Källa: Sveriges riksdag