Enligt tingsrätten hade vårdaren slagit en närmare 90-årig patient med knytnäven i bröstkorgen och i buken. Mannen dömdes till ett år och två månaders villkorligt fängelse. Brottet begicks 2009.

– Misshandeln har varit synnerligen rå och brutal då offret varit en värnlös man född 1929 som legat i sin säng, konstaterar tingsrätten i domen.

Det var bland annat en vårdare som arbetat i par med den nu dömda vårdaren som vittnade i tingsrätten. Enligt försvaret hade kollegan missuppfattat situationen, men tingsrätten ansåg inte att detta vara trovärdigt.

Tingsrätten förkastade åtalen mot de två andra vårdarna. Vårdarna misstänktes bland annat för att ha medicinerat patienter utan läkares tillstånd.

De åtalade hävdade att vårdarna som vittnat i fallet hade jobbat i branschen bara en kort tid. Tingsrätten ansåg att vittnena hade fått utbildning i hur patienterna ska behandlas medan de åtalade saknade utbildning eller hade försummat sin plikt att uppdatera eller följa sin utbildning.

I maj dömdes en vårdare vid Kuppis sjukhus till dagsböter för att ha misshandlat en patient. Händelserna hade inträffat i december 2015.

Enligt tingsrätten i Egentliga Finland hade vårdaren tvingat ner patienten i sängen med våld då patienten skulle sättas fast i ett magnetbälte för natten. Vårdaren hade tryckt sitt knä mot patientens hals.

Tingsrätten ansåg däremot att det varit godtagbart att vårdaren vridit patientens arm bakom ryggen med tanke på patientens säkerhet.

Vårdaren dömdes till 40 dagsböter, vilket innebar en bötessumma på 560 euro.

Domen har överklagats men Åbo hovrätt har ännu inte beslutat om fallet ska gå vidare.