Tre Apache-helikoptrar går till attack och ska bekämpas av svenskt försvar – allt som en del i försvarsövningen Aurora.

I luften kommer de amerikanska attackhelikoptrarna av typen AH-64 Apache gång på gång. Nere på marken försöker Rasmus Ekberg och de övriga soldaterna ur den svenska luftvärnsbataljonen att bekämpa dem.

– Vi har ju övat mot helikoptrar tidigare men de här herrarna flyger annorlunda. De är skickliga. I skogsdungen lyckas de "poppa upp" för att sedan sänka helikoptern igen. Det klarade inte våra piloter, säger han under en kort paus.

Den stora försvarsövningen Aurora som pågått runtom i landet är nu i högsta grad igång på Gotland. Tisdagens aktivitet var unik då det för första gången gavs chans för det svenska försvaret att mäta sina krafter mot Apache-helikoptrarna.

Rasmus Ekberg satt bakom en robot 70-enhet men på plats fanns även en pluton med luftvärnskanonvagnar från P 4-regementet i Skövde.

– Det är så nära verkligheten det kan bli. Jag kan inte tänka mig ett mera realistiskt scenario, säger han.

Zoom

Ett finskt truppförband övar att ta hand om skadade under militärövningen Aurora på Gotland. Foto: LEHTIKUVA-AFP/Anders Wiklund



Att en del av Aurora förläggs till just Gotland är också fullt naturligt med tanke på försvarets upptrappning på ön.

Under drygt ett decennium stod Gotland utan någon form av permanent militär trupp fram till överbefälhavare Micael Bydéns beslut 2016 om att en ständig militär närvaro på Gotland skulle upprättas.

I somras togs också nästa steg i form av etableringen av stridsgrupp Gotland bestående av cirka 300 soldater.

– Det känns bra att vi är tillbaka här. Det var ett misstag att lägga ned försvaret på ön, det är väl ganska uppenbart, något man även från politiskt håll har erkänt, säger Patrik Monrad, löjtnant vid Skaraborgs regemente.

Han deltog i förmiddagens övning kring Tofta skjutfält där Sveriges och Finlands försvar ska samarbeta mot en fiktiv fiende som skiljs ut genom att deras soldater bär en vit armbindel. Med en personlig koppling till Gotland – sedan tio års tid bor han på ön – ser han positivt på upprustningen av försvaret. Det gäller även dagens övningar.

– Förutom att vårt kompani blir mycket bättre ger det också väldigt mycket att öva med andra nationer och att vi får utbyta erfarenheter.

Aurora 2017

  • Antal deltagande: cirka 19 500
  • Därav som övar: cirka 17 800
  • Dessa utgörs av cirka 12 600 soldater
  • Cirka 6 700 ur hemvärnet
  • Övningsledning: cirka 1 600
  • Därutöver:
  • Civila myndigheter: cirka 150 (exempelvis MSB, Socialstyrelsen, Polismyndigheten, Sjöfartsverket, Luftfartsverket och Säpo)
  • Internationella aktörer cirka 2 000 (från USA, Frankrike, Norge, Finland, Danmark, Estland, Litauen och Lettland)
  • Källa: Försvarsmakten i Sverige