Med hösten kommer förkylningssäsongen. Torrare och kallare luft gör att infektioner lättare biter sig fast och har man väl blivit irriterad i luftvägarna kan man lätt bli mottaglig för nya infektioner.

Någon magisk kur för att bli kvitt hosta, snor och feber finns tyvärr inte, konstaterar smittskyddsläkaren Malin Bengnér, verksam i svenska Jönköpings län.

– Men man kan komma väldigt långt i förebyggande syfte med god handhygien. En del smitta är luftburen men väldigt mycket kommer via händerna. Tvål och vatten duger bra, det viktiga är att vara noggrann.

Hosta lindras bäst genom intag av varm dryck, de läkemedel som står till buds är inte särskilt verksamma.

– De har en begränsad effekt, det är bättre att dricka ordentligt, säger Malin Bengnér.

Komplext immunförsvar

Med säsongen kommer ofta en uppsjö av veckotidningstips på hur man ska "boosta" sitt immunförsvar genom att äta c- och d-vitaminer och livsmedel som ingefära, vitlök och gurkmeja.

– Det finns inga vetenskapliga bevis för att sådant fungerar. Det viktigaste är att allmänt äta en varierad kost och att vara ute, och gärna röra på sig, säger Malin Bengnér.

Samtidigt konstaterar hon att immunförsvaret är oerhört komplext och att vi fortfarande har mycket kvar att lära på området. Exempelvis finns det forskningsstudier just nu som tittar på hur tarmfloran, som utgör en viktig del av immunförsvaret, påverkas vid antibiotikaanvändning.

– Vi vet i dag att antibiotika slår ut de goda bakterierna i magen och att det kan ta upp till ett år innan det är återsällt. Så det är väldigt viktigt att man inte försöker kurera virusinfektioner, som förkylningar, med antibiotika, för det hjälper inte alls.

Tips för virusbekämpning

  • Var ute så mycket som möjligt. Smitta sprids bättre i torr inomhusluft än utomhus.
  • Var noga med handhygienen. Man kommer långt med tvål och vatten om man tvättar noggrant.
  • Stanna hemma om du är sjuk. Man smittar så länge man har symptom, allra mest i början.
  • Träna inte när du är sjuk. Speciellt inte vid feber och vid början av en infektion. Att ta en träningspaus har ingen försämrande effekt på immunförsvaret.