Trots framgångarna skakas partiet redan av inre splittringar och i Berlin är många oroliga över vad deras intåg i rikspolitiken ska innebära.

En av partiets ledare, Frauke Petry, säger att hon inte kommer att vara med partigruppen i förbundsdagen, på grund av konflikter med mer hårdföra kollegor om partiets inriktning.

– Jag har efter noggranna övervägningar bestämt mig för att inte vara med i partigruppen i parlamentet, säger Petry, morgonen efter valet.

Petry har tidigare sagt att hon vill att partiet ska vara redo att bilda regering i valet 2021, medan andra propagerat för en mer otyglad oppositionsroll även i framtiden.

– Ett anarkistiskt parti kan vara framgångsrikt i opposition, men det kan inte erbjuda väljare ett trovärdigt alternativ som regering, sade Petry, innan hon lämnade presskonferensen utan att svara på några frågor, rapporterar AP.


"Ont i magen"

I Berlin är många oroliga för vad AfD:s intåg i förbundsdagen ska betyda.

– Jag har lite ont i magen, men jag är inte förvånad. Nu hoppas jag att folk öppnar ögonen och ser vad de har gjort, säger Paula Schiemann, som tar en förmiddagspromenad på Alexanderplatz i Berlin, där det pågår en Oktoberfestinspirerad marknad.

Flera analyser har pekat ut den stora koalitionen som skyldig till högerpopulisternas framgångar. Men det är att göra det lätt för sig, säger Schiemann, som själv röstar på vänsterpartiet Die Linke.

– Det sägs att det främst är proteströster. Men jag vill att folk tittar på innehållet istället för att gå och rösta "i protest". Det är inte okej.

Yves Kollin tror att småpartierna kommer att bli allt starkare, och att det var väntat att AFD skulle gå bra.

– Men att de skulle bli tredje starkaste parti ... Vi får se vad det betyder. Den första krisen inträffade ju redan i morse, säger han, syftande på Frauke Petrys sorti från partiets presskonferens.


Merkels hemtrakter

Angela Merkel fick utstå burop när hon inför valet kampanjade i sina gamla hemtrakter i östra Tyskland. Nu står det klart att väljarna där bidrog till att Merkels kristdemokratiska union gjorde sitt sämsta val sedan 1949 – och för att ett parti med tydligt främlingsfientliga inslag tar plats i parlamentet.

Merkels CDU fick tillsammans med systerpartiet CSU bara 27,6 procent i de fem delstater i öst som blev en del av det enade Tyskland 1990, visade preliminära siffror. På nationell nivå fick kristdemokraterna omkring 33 procent, enligt det officiella valresultatet som meddelades strax före klockan fyra morgonen efter valdagen.

"En mardrömsseger för Merkel", konstaterar den tyska tidningen Bild.





"Mer extrema"

Valets stora vinnare Alternativ för Tyskland (AfD) fick däremot 22,9 procent i öst, enligt det preliminära resultatet, långt mer än nationellt, där 12,6 procent röstade på partiet. Högerpopulisterna gick särskilt bra hos män i östra Tyskland, med 26 procent av rösterna i den gruppen.

– Väljare i östra Tyskland är mer extrema och mindre lojala med de traditionella partierna. Så har det varit ända sedan muren föll, säger Hendrik Träger, statsvetare i Leipzig.

I valet 2013 fick Merkels kristdemokrater 38,5 procent av rösterna i det forna Östtyskland, jämfört med 41,5 procent på nationell nivå.

Angela Merkel växte upp i Östtyskland, i staden Templin norr om Berlin. Familjen flyttade från väst strax efter det att Merkel föddes och innan Berlinmuren byggdes.




"Väldigt svår period"

Den kristdemokratiska unionen har med sina 33 procent gjort ett mycket svagt val, men gruppen blir ändå störst i det tyska parlamentet och Merkel kan sitta kvar som Tysklands ledare. Socialdemokraterna (SPD) med ledaren Martin Schulz fick 20,5 procent, det sämsta resultatet för partiet i efterkrigstid.

Det kommer att ta tid att få klart vilka Merkel ska regera med. SPD är inte längre intresserade av en koalition, utan går nu i opposition. En möjlighet återstår då för Merkel, nämligen en koalition med liberala FDP och De gröna, partier som står långt från kristdemokraterna i många viktiga frågor.

Politiska kommentatorer kallar AfD:s framfart för en vattendelare i Tysklands historia och i Bild skrivs valresultatet som en "politisk jordbävning".

Universitetslektorn Kimmo Elo sade i går till FNB att AfD:s resultat innebär en stor förändring i tysk politik.

– Att den här sortens höger, eller till och med radikalhöger, växer i Tyskland är en betydande förändring, sade han.

Zoom

Angela Merkel. Foto: Lehtikuva/AFP


Angela Merkel

  • Född 1954 i Hamburg. Pappan var präst, mamma lärare i latin och engelska. Familjen flyttade till Östtyskland när Angela Merkel – som då hette Angela Kasner – bara var några veckor gammal.
  • Har doktorerat i fysik.
  • Tillbringade sina första 35 år i DDR. Började engagera sig politiskt i samband med Berlinmurens fall. Valdes in i förbundsdagen för kristdemokratiska CDU 1990.
  • 1991 blev hon ansvarig för kvinno- och ungdomsfrågor i Helmut Kohls regering.
  • 2000 blev hon partiordförande för CDU.
  • 2005 blev Angela Merkel förbundskansler.
  • Är gift med kemiprofessorn Joachim Sauer. Paret har inga barn och håller en låg profil medialt.
  • Källa: Bundeskanzleram