"Parlamentet kräver att arméns överbefälhavare (premiärminister Haider al-Abadi) stationerar styrkor i alla områden som den autonoma regionen Kurdistan har tagit kontrollen över sedan 2003", heter det i ett uttalande.

Den icke-bindande folkomröstningen har förargat Iraks regering samt grannländerna Turkiet och Iran, som är oroade över separatism bland deras egna kurdiska minoriteter.

Turkiets president Recep Tayyip Erdogan meddelade i dag att landet stänger gränsen till norra Irak denna vecka och hotade att blockera de irakiska kurdernas oljeexport.

– Inresa-utresa kommer att stängas vid gränsövergången Habur, Turkiets enda gränskorsning på marken med Irak, sade Erdogan i ett tal i Istanbul.

Han sade att för närvarande tillåts övergångar till den irakiska sidan men resor kommer att stoppas i båda riktningar denna vecka.

– Efter det, låt oss se vilka kanaler de kommer att sända sin olja genom ... och vem de kommer att sälja till, sade Erdogan med hänvisning till oljeexporten från irakiska kurder.

Det iranska utrikesministeriet meddelar däremot att landgränsen till irakiska Kurdistan fortfarande är öppen. Tidigare sade utrikesministeriet att gränsen stängs, men tills vidare gäller det bara luftgränsen.