– Läget just nu är att det brinner fortfarande i delar av byggnaden och vi har väl hoppfullhet att vi ska klara en del av byggnaden, säger Ulf Jacobsen, inre befäl vid Nerikes brandkår, till TT vid 6.30-tiden svensk tid.

Larmet om branden kom in till räddningstjänsten några minuter efter klockan två lokal tid i natt. Enligt de initiala uppgifterna skulle det brinna i bilar. Men branden var fullt utvecklad när räddningstjänsten kom till platsen.

– Vi har inte sett någon bil. Men sen fick vi ganska snart flera samtal. Då förstod vi att det var en omfattande brand, säger Jacobsen.

På en del av moskébyggnaden, som beskrivs som totalförstörd, har taket rasat in. I en annan del har rök- och vattenskador uppstått, medan en tredje del hittills tycks ha klarat sig utan större skador, enligt Jacobsen.

– Det är i mellandelen som vi fortfarande har besvär.


Ännu finns ingen klar bild av hur branden kan ha uppstått. Släckningsarbetet fortsätter för fullt.

– Vi kommer säkerligen fortsatt att vara kvar på platsen under dagen, säger Jacobsen.

Det finns inga rapporter om personskador.

Hur rubricerar ni ärendet?

– Mordbrand är väl det vi går på. När det handlar om stora värden så blir det den rubriceringen. Det ska ju inte börja brinna och då börjar vi på mordbrand, säger Kenneth Johannesson, vakthavande befäl vid polisregion Bergslagen.