Det visar en undersökning som Folkpensionsanstalten gjorde i våras. Folkpensionsanstalten gjorde en enkät om moderskapsförpackningarna i våras och frågade samtidigt om mammornas åsikter om familjeledigheterna. Över 70 procent av mammorna ansåg också att den del av föräldraledigheten som föräldrarna själva får bestämma över borde förlängas, säger Johanna Aholainen, förmånschef på FPA.

Social- och hälsovårdsministeriets hörande av olika organisationer och forskningsinstitut i fråga om familjeledigheterna pågår just nu.

Forskningschefen Minna Salmi på Institutet för hälsa och välfärd THL säger att THL i åratal föreslagit 6+6+6-modellen.

– Det vore en stor reform så jag utgår från att den här reformen tar steg i den riktningen. Familjerna önskar att den inkomstrelaterade föräldrapenningen fortsätter tills barnet är ett och ett halvt år, säger Salmi.

Regeringen beslutade vid budgetförhandlingarna att genomföra en familjeledighetsreform redan under den här regeringsperioden. Ett förslag ska vara klart före årsskiftet. Enligt regeringens överenskommelse ska reformen inte få kosta mycket och det ska fortfarande vara möjligt att vårda barnet hemma tills hen fyller tre år.