– Vi ser inga politiska eller religiösa motiv till det här brottet, säger Bo Andersson, polisområdeschef.

Delar av Örebro moské i stadsdelen Vivalla totalförstördes i en kraftig brand i natt. En man, född 1997, anhölls i sin frånvaro under natten, misstänkt för dådet. Han greps strax efter klockan nio i morse lokal tid.

– Vi avhåller oss från alla spekulationer kring motiv. Men vi ser inga politiska eller religiösa motiv just nu, säger Bo Andersson, polisområdeschef i Örebro.

Sorgen är stor bland moskéns företrädare och besökare.
– Det är hemskt, det är en sorglig dag för oss muslimer i Örebro. Vi är mycket chockerade. Vi hade aldrig räknat med att detta skulle hända, säger Jamal Lamhamdi, vd för stiftelsen Örebro moské, till TT.

Larmet kom in några minuter efter klockan två i natt. När räddningstjänsten anlände till platsen var branden redan fullt utvecklad. Under morgonen stod det klart att hela den södra delen av moskén brunnit ned, konstaterar polisen i Örebro län. Vidare är en del i mitten skadad – enligt räddningstjänsten har den bland annat drabbats av rök- och vattenskador – medan den norra delen klarat sig hyggligt och är relativt intakt.

Ingen känd hotbild

Det är ännu oklart om något brott ligger bakom moskébranden, även om den fortfarande utreds som mordbrand, uppger polisen.
– Vi jobbar förutsättningslöst och på bred front, säger polisens presstalesman Anders Sjöberg till TT.
– Det har framkommit uppgifter i media om en vaktmästare som sett en person på plats, men vi har inte pratat med honom ännu.

Enligt Anders Sjöberg har det inte funnits någon känd hotbild mot moskén. Jamal Lamhamdi känner inte heller till några hot den senaste tiden. Han betonar att man väntar in polisutredningens slutsatser kring hur branden uppstått.

Tidigare hot

Däremot har moskén tidigare, vid flera tillfällen, fått ta emot hot från anonyma avsändare, berättar Jamal Lamhamdi. Han nämner händelsen 2014, då någon kastade in en flaska med misstänkt brandfarlig vätska i moskéns lokaler.

– Så fort det händer något i världen med Islam och muslimer så drabbas alla, oavsett var man befinner sig, säger han till TT.

Örebro moské brukar ha mellan 300 och 500 besökare per dag, enligt Jamal Lamhamdi. Under förmiddagen har många kommit förbi för att visa sin sorg, förutom moskéns ledning och medlemmar, även bland andra representanter från kyrkan, berättar han. Mustafa Setkic, som sitter i Sveriges muslimska råds (SMR) valberedning, är bestört över branden.

– En hel del medlemmar har nog upplevt det här som ett livsverk. Man har lagt mycket ekonomiska medel och massor med timmar och arbete där för att verksamheten ska kunna fortlöpa och existera. Det är sorgligt, säger han till TT.

Viktig mötesplats

En video som lagts upp på moskéns Facebooksida visar hur ett stort område på moskéns tomt stod i lågor under natten. "Älskade moské" och "sorgen är stor", lyder några av de förtvivlade kommentarerna under klippet.

– Jag är jätteledsen. Jag vet inte vad jag ska säga, säger Abdulkarim Alhaffar, till TT.

Han kom till Sverige från Syrien för tre år sedan. Moskén har varit en viktig plats för honom.
– Mina barn tyckte mycket om moskén. Vi tvingades lämna vårt land, och kom hit. Och så händer det här med vår moské.

Fakta: Bränder och attacker mot moskéer

Det är fortfarande oklart hur branden i Örebro moské startat.
Flera moskéer har tidigare drabbats av bränder och attacker. Här är några som skett i Sverige i år och i fjol.
9 april: Någon kastar in två stora stenar genom ett fönster på Falkenberg moské, medan kvällsbönen pågår.
11 april: Muslimska församlingen i Malmös lokaler utsätts för stenkastning. Tre stora fönsterrutor krossas. Händelsen utreds av polisens demokrati- och hatbrottsgrupp.
30 april: En brand utbryter strax före midnatt i Sveriges största shiamuslimska moské, Imam Ali Islamic Center i Järfälla. En man grips dagen därpå misstänkt för att ha anlagt branden, men släpps senare.
26 november 2016: Strax efter morgonbönen tar sig ett okänt antal personer i moskén i Bredängs centrum i Stockholm och klottrar hakkors och hatbudskap på väggarna. Gärningsmännen kastar även smällare och fyrverkerier i lokalen.
Sommaren 2016. Någon eller några har klottrat nazistiska budskap på moskén i Gnosjö i Småland.
Juni 2016: AIK-huliganer tar på sig en attack utanför moskén i Björns trädgård i Stockholm. Polisen betraktar händelsen som ett hatbrott, och rubricerade brotten som våldsamt upplopp, misshandel och skadegörelse.
17 januari 2016: Bradattentat mot Borås största moské. I april dömdes en 31-årig man till tre års fängelse för dådet. Före branden hade han skickat rasistiska sms.
29 april 2016: Gävle. Misstänkt mordbrand vid moskén. Eldsvådan anlades vid entrédörren och släcktes snabbt. Ingen skadades fysiskt. (FNB–TT)