Fyra av fem av beslutsfattarna som deltog i enkäten var helt eller delvis helt ense om att gratis preventivmedel till unga främjar ungdomens hälsa och välmående.

Nästan lika många ansåg att priset på preventivmedel kan utgöra ett hinder för en ung person att välja det medlet som passar hen bäst.

Beslutsfattarna fick också ta en ställning till huruvida det borde lagstiftas om gratis preventivmedel. Två av tre var helt eller delvis av åsikten att landskapen ska åläggas att ordna med gratis preventivmedel till ungdomar under 25.

Kapslar och spiral ett bra alternativ

Mest oeniga var de kommunala beslutsfattarna om vilka typer av preventivmedel som borde erbjudas kostnadsfritt. Strax under 40 procent flaggade för att allt, inklusive spiraler och kapslar, ska vara gratis för unga, medan ungefär lika många bara ville se att systemet omfattar mer kortvariga metoder såsom kondomer, piller, ringar och plåster.

Ungdomsläkaren Miila Halonen vid Väestöliitto säger att det fortfarande är vanligt att folk ser kapslar och spiraler som alternativ främst för vuxna kvinnor som fött barn.

– Nuförtiden är rekommendationen tvärtom att erbjuda unga mer långvariga preventivmetoder eftersom de är klart mest pålitliga och effektiva. Det är tydligt att vi måste bli bättre på att informera om detta.

Omkring 220 kommunala beslutsfattare från 15 städer besvarade enkäten i måndagsskiftet augusti-september.