NyhetsbildZoom
Arkivbild från när Torghuset behandlades i stadsfullmäktige. Foto: Eva-Stina Kjellman

Ett rungande ja för Torghuset

Sören Bäck -
Genom att säga ja till den detaljplan som kan förverkliga det planerade Torghuset hoppas fullmäktige gripa en historisk möjlighet.

Jakobstads fullmäktige hoppas på byggstart i höst. Men ett rättelseyrkande kan ännu fördröja processen. Men Ilmari Heinonen (Saml) är inte säker. Heinonen befarar att det "möjligheternas fönster" som majoriteten av hans fullmäktigekolleger pratar om kan visa sig vara en vägg, eftersom myndigheterna inte har hörts om det senaste förslaget. Kommer det rättelsekrav från NTM-centralen kan ärendet fördröjas med ett par år i den processen, varnar den före detta stadsplanearkitekten.

Därför ville Heinonen bordlägga och ha ett möte med myndigheterna innan fullmäktige tar ställning. Men med sig fick Heinonen bara Anna-Maija Lyyra (Gröna), Kristina Lundström-Björk (SFP) och Marita Salmu (Pro). Det hade behövts lika många röster till.

– Det stämmer inte att fullmäktige försinkar denna process, eftersom det är första gången ärendet är i fullmäktige. Om vi från första början hade lyssnat på Museiverket skulle Torghuset redan vara byggt, säger Lundström-Björk.

Heinonen ger inte mycket för fullmäktiges "dynamiska" beslut.

– Vi behöver bara blicka till Karleby för att se hur det gick med deras dynamiska beslut om Atomo-kvarteret. Efter 6-7 år väntar vi fortfarande, lägger han ut texten under kaffepausen mitt i maratonmötet som pågick över sex timmar.

Nu får de som vill ha Torghuset hoppas att de statliga tjänstemännen är upptagna med sin sommarsemester tills besvärstiden på 30 dagar har gått ut.

- Jag hoppas att det inte kommer rättelseyrkanden om Torghuset, men jag befarar det värsta, säger Heinonen.

Anna-Maja Henriksson (SFP) säger att diskussionen handlar om regionens framtid.

– Vi bör säga ja även om processen den senaste 2,5 åren inte vinner några stilpoäng.

Henriksson undrar var Museiverket var när tillstånd gavs att bygga Ers Höghet. Heinonen svarar att Museiverket då inte fanns i nuvarande form.

Markus Granholm (SFP) hör till den majoritet på 38 som röstade ja. Han hänvisar till att allt sköttes byråkratiskt rätt i fallet Maria Malm, men att påföljden var den att man inte fick något till stånd. Granholm säger att det vore en mardröm om samma scenario upprepas med Torghuset och efterlyser större ödmjukhet av Heinonen med tanke på hans inblandning i den processen i egenskap av stadsplanearkitekt.

- I fallet Maria Malm gjorde vi fyra olika stadsplaneringar enligt vad byggaren ville, replikerar Heinonen.

Jarmo Ittonen (V) stämmer in i kören att projektet är viktigt för centrumutvecklingen. Han undrar om "arkitektmaffian" vet vad vanligt folk vill ha. Till skillnad från Maria Malm tror Ittonen att byggaren i fallet Torghuset är beredd att verkställa. Pentti Silvennoinen (C) undrar om vi i Jakobstad gillar att plåga oss själva. Han efterlyser mod att utvecklas.

Bjarne Kull (SDP) konstaterar att processen gick fel från första början, men att vi nu har nått en kompromiss som han tror att alla parter kan godkänna.

– Fastän Imari Heinonen har mycket erfarenhet kan inte ens han förutspå vad myndigheterna tycker, säger Kull.


Rättelse: ÖT skrev tidigare att Kristina Lundström-Björk är Pro men hon har givetvis partibeteckningen SFP.

ÖT rapporterade live från fullmäktiges möte. Följ med liverapporteringen här.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan