NyhetsbildZoom
Kommer torghusets tidtabell att hålla? Foto: Lars Hedman

Oklart om torghusets byggnadstillstånd

Lars Hedman -
Museiverket har ännu inte lämna in sitt utlåtande om torghuset. Därför är frågan om byggnadstillstånd ännu öppen.

Byggnadstillståndet för torghuset i Jakobstad ska enligt planerna behandlas på miljö- och byggnadsnämndens möte den 14 januari. Enligt byggnadsinspektör Rolf Nilsson är det inte säkert att frågan kan tas upp på det mötet.

Det saknas ännu flera av de utlåtande om bland annat brandskydd, miljö och hälsovårdsaspekter som behövs för ett tillstånd. Nämnden väntar enligt Nilsson bland annat på Museiverkets utlåtande och på stadens arrendekontrakt.

Miljö- och byggnadsnämndens ordförande Jorma Vertanen hoppas att man kan ta upp frågan på mötet i januari. Det borde inte längre finnas något som förhindrar att tillståndet ska godkännas.

På byggnads Ab Mäenpää har man enligt projektchef Kim Mäenpää en preliminär tidtabell för projektet. Om allt går enligt planerna, det vill säga om byggnadstillståndet beviljas i januari och man lyckas sälja 14 av den 27 bostäderna, kan rivningen av det gamla HAB-huset börja i mars. Då kan man öppna det nya torghuset till julhandeln 2016.

– Vi har haft sju eller åtta förfrågningar på bostäderna, men vi börjar försäljningen aktivt först när vi fått byggnadstillstånd, säger Kim Mäenpää. Han tillägger att hälften av bostäderna måste vara sålda innan man börjar med arbetena.

Kontrakten med affärskunderna, bland annat H & M, Cubus och Blossom, gäller ännu för 2015. Då turerna kring byggnadstillstånd och konflikten med Museiverket inneburit en försening, måste de kontrakten förhandlas om. Kim Mäenpää tror dock inte att en omförhandling av tidtabellen med affärskunderna kommer att vålla problem.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan