NyhetsbildZoom
Det verkar som om långdansen kring torghuset äntligen är över. Foto: Arkiv/Lars Hedman

Bygglovet är beviljat

Björn Bredbacka -
En enig miljö- och byggnadsnämnd har på onsdagskvällen beviljat bygglov för torghuset och torgparkeringen i Jakobstad.

Halv sju på onsdagskvällen kom beskedet från miljö- och byggnadsnämnden.

- Både parkeringen och torghuset beviljades bygglov, säger Ilmari Heinonen.

Enligt Heinonen var det en enig nämnd som fattade besluten.

Museiverkets roll i sammanhanget har stötts och blötts det senaste året, men i det här skedet lovordas verket av Heinonen.

- Det visade sig att de fick ritningarna så fort de var klara, det vill säga den 22 december. De har behandlat ärendet väldigt snabbt. Tack vare dem kunde vi fatta beslut redan nu.

Men den som väntar sig att torghuset ska börja rivas torsdag morgon får ge sig till tåls ännu en tid.

- Det är en månads besvärstid innan något kan börja hända, säger Heinonen.

Mats Mäenpää på Mäenpää Byggnads Ab påminner också om att det kan dröja längre än så.

- Som vi har sagt tidigare har vi bestämt att hälften av bostäderna ska vara sålda innan vi påbörjar arbetet. Men visst känns det som om vi har tagit ett stort steg nu, vi kan gå in i en ny fas då det gäller marknadsföringen av bostäderna.

Mäenpää erkänner också att den långa processen i viss mån har varit frustrerande.

- Det tar alltid tid när man ska göra ändringar i detaljplanen i centrummiljö, men visst har det tagit extra lång tid här i Jakobstad.

Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan