Skisserna över de olika lägenhetstyperna intresserar Kaj och Kaarina Björklund samt Olof Jakobsson. Inkeri och Sven Sohlström planerar att flytta från Pedersöre till bekvämare boende i Jakobstad.  Kim Mäenpää visar torgparkeringsritningar. Mera info om planerna kommer i dag.

HAB-husets centrala läge lockar mest

Denise Björn-Lindell -
Ett personligt och unikt boende är ett plus men det som intresserar bostadsköparna mest är HAB-husets centrala läge.

Kaffe med dopp lockar alltid folk, men de som samlas i Campus Allegro är uppriktigt intresserade av hur lägenheterna i HAB-huset är planerade. Men ännu viktigare är det centrala läget vid torget.

Många av åhörarna är äldre personer som umgås med planer på att sälja egnahemshuset för att bo bekvämare och mer bekymmersfritt i framtiden. Då är det viktigt med närheten till butiker, apotek och annan service.

Ett annat plus är att det blir möjligt att ta hissen ner till bilen i parkeringen under huset.

En av de som vrider och vänder på presentationsboken är Kaj Björklund. Han vill få en uppfattning om hur de olika lägenheterna är planerade. Han och hustrun Kaarina Björklund har hus i Skata men har så smått börjat tänka på hur de ska ordna sitt boende när de blir äldre.

– Det kan vara rätt lång väg från Skata till torget med rullator, skämtar Kaj Björklund.

Vid samma bord sitter Olof Jakobsson. Han har sneglat så smått på en centralt belägen lägenhet men tvingats konstatera att utbudet av lämpliga bostäder i centrum är i magraste laget.

– Jag tycker att huset och parkeringen under torget måste byggas. Staden borde vara med och satsa ordentligt; då har vi något som Karleby, Nykarleby och Pedersöre inte har.

Inkeri och Sven Sohlström vill bo närmare service och har därför sökt en centralt belägen bostad i flera år redan.

– Vi bor i ett 200 kvadratmeter stort hus i Pedersöre, men nu letar vi en lägenhet på 90–100 kvadratmeter, säger Sven Sohlström.

Paret tycker att lägenheterna i HAB-huset ser intressanta ut. De har också förståelse för lägenheternas relativt höga kvadratmeterpris på mellan 3.500 euro och 4.000 euro beroende på lägenhetstyp.

– Vi ska komma ihåg att det är en dyr tomt som ska bebyggas. Vi tycker också att det är bra att få stora affärskedjor till Jakobstad, säger Sven Sohlström.

Ifall paret bestämmer sig för att köpa en bostad i HAB-huset, kommer de kanske inte att flytta genast. En omställning ska få ta sin tid.

Torgparkeringen ett måste

  • Infarten till de 39 parkeringsplatserna under HAB-huset sker från den underjordiska parkeringen under torget. Någon annan infart är inte planerad.
  • Parkeringen under torget behövs också för butikernas kunder.
  • Det betyder att HAB-huset inte kan förverkligas ensamt utan torgparkeringen.
Kommentarer


Äldre kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan