Rivningsbråte blir exportvara

Denise Björn-Lindell -
All rivningsbråte från Bankgården sorteras. Metallskrot är värdefullast. Det återvinns och exporteras till Turkiet och Asien.
NyhetsbildZoom
NyhetsbildZoom
NyhetsbildZoom
NyhetsbildZoom

Skopa för skopa äter sig grävmaskinerna genom Bankgårdens väggar. Senast till vårmarknaden den 17 april ska rivningen av huset vara klart uppger arbetsledare Ulf Granholm på Sundström Ab.

– Det är bara tio dagar tills det så vi börjar få rätt bråttom med att få ner väggarna och fraktat bort material som kan blåsa omkring på torget.

Det gigantiska rivningsarbetet genererar enorma mängder med bråte som enligt lag måste sorteras. Två av Sundströms anställda är fullt sysselsatta med att för hand sortera rivningsmaterialet. Det har nämligen visat sig att det går snabbare att sortera för hand än att använda maskiner.

Sundströms tar själva hand om allt byggavfall av betong.– Vi har ett eget tillstånd att föra betongen till Lepplax. Där krossar vi det för att använda det som fyllnadsmaterial vid väg- och planbyggen.

Fönsterglas, till skillnad från glasflaskor och -burkar, är inte speciellt attraktivt material när man talar om återvinning. Därför deponeras fönstren från Bankgården i Storkohmo avfallsanläggning i Karleby. Samma gäller för mineralull och takfilt.

– Brännbart material, som papper, klassas som energiavfall och kan föras till Ekorosk.

Metall och trä transporteras till Nykarleby där bolaget Cay Fors åkeri har en egen miljöstation dit byggföretag och industrier för återvinnbart material. För metallen betalar bolaget ett visst kilogrampris, däremot inget för träavfallet.Bolagets vd Cay Fors berättar att byggavfall av trä krossas till flis och säljs till Alholmens kraft som bränner det i sitt biokraftverk.

Metallskrot, i synnerhet koppar, men också aluminium och järn är värdefull exportvara. I Bankgården har det till exempel funnits mängder av el-kablar som innehåller koppartråd. Även fönsterblecken var av koppar. Bolaget Cay Fors åkeri sorterar metallavfallet och säljer det till metallgrossister i landet. De i sin tur säljer det vidare till bland annat Turkiet och länder i Asien.

Värdet av exporten bestäms av världsmarknadspriset på metallskrot.


Klicka på länken och se webcam från rivningen här.

Kommentarer

Regler för kommentarer

Kommentarerna är ett forum för att diskutera artikeln och de tankar som artikeln ger upphov till, samt tillföra ny kunskap i ämnet.

Samtliga kommentarer förhandsmodereras. Modereringen sker med jämna mellanrum, förutom mellan 22.30 och 06.30 då ingen moderering och således ingen publicering av kommentarer sker.

Du får inte skriva kommentarer som bryter mot någon lag som tillämpas i Finland: göra dig skyldig till ärekränkning, sprida kränkande uppgifter om andras privatliv, hetsa mot folkgrupp, bryta mot tystnadsplikt m.m. Vi accepterar inte provocerande, nedsättande eller generaliserande omdömen om språk, ras, religion, kön eller sexuell läggning. Vi förbehåller oss rätten att ta bort inlägg som inte tillför debatten något nytt eller som vi på annat sätt uppfattar som olämpligt.

Alla som kommenterar våra webbartiklar förväntas göra det under sitt eget namn. För att kunna delta i webbdebatten måste du ha ett Facebook-konto. Vi förbehåller oss rätten att helt och hållet blockera sådana kommentarsprofiler som vi bedömer som falska.

Likaså förbehåller vi oss rätten att välja vilka artiklar som kan kommenteras. Kommentarer under webbartiklar kan också bli publicerade i den tryckta tidningen, men besluten om vilka kommentarer som väljs ut till papperstidningen fattas av debattredaktören.

Våra huvudnyheter

Mest läst senaste veckan