När Michael Björklund behöver inspiration bläddrar han i en kokbok. – En kokbok är en upplevelse. Kokboken ska inte bara innehålla recept, utan också fina bilder och en berättelse. I dag trängs otaliga hobbykockande kändisar i travarna med nyutgivna kokböcker. Björklund vill nu att yrkeskockarna tar tillbaka kokboksarenan. Ålänningens bidrag blir en kokbok där österbottniska och åländska producenter medverkar, liksom även producenter från andra delar av landet. Kokboken ges ut i samarbete med HSS Media. – Genom att jobba tillsammans blir man starkare, säger Björklund. HSS Medias vd Svante Wahlbeck är glad åt att kunna erbjuda läsarna något extra. – Kokböcker har ett stort allmän intresse. På det här sättet ger vi läsarna ett mervärde samtidigt som vi också lyfter fram lokala producenter. Första kokboken ges ut senare i år. Samarbetet mellan HSS Media och Michael Björklund sträcker sig över flera år. – En ny verksamhet ger nya intäktskällor. Det gör att vi kan hålla ned priset på tidningsprodukterna, säger Wahlbeck. Ålänningen Björklund har alltid trivts i Österbotten. Under åren som tv-kock i Strömsö fick han upp ögonen för österbottniska råvaror. – Det märks att österbottniska producenter är drivna och brinner för sin verksamhet. Dessutom har jag alltid blivit väldigt snällt bemött i Österbotten. Han håller fast vid att det varje måltid ska finnas potatis på tallriken. – Potatisen har en god smak och den kan användas på så många olika sätt. Puré, rostad, bakad i ugn, friterad eller som kompott, säger Björklund. Michael Björklund ser arbetsivern som sin styrka. Framför allt tycker han om monotona arbetsuppgifter, som att skala sextio kilogram morot eller stycka trehundra kilogram kyckling. I restaurang Smakbyns kök är han mån om att jargongen bland de åtta kockarna är trevlig och gemytlig i stället för rå och grov. – Maten blir så mycket bättre om stämningen är positiv. Själv försöker han skära ned på antalet arbetstimmar. För att ladda batterierna åker han gärna till skogs och hugger ved.

Vad består då kockens medhavda matsäck av?

– En kaffetermos och en flaska vatten. Det är allt, säger Björklund.